kalčki

Moderator: Ivan Maršič

kalčki

OdgovorNapisal/-a Sebastjan » 13. 2. 2013 21:15

Gospod Ivan!

Večkrat berem vaše odgovore na mnoga zanimiva vprašanja, nisem pa še zasledil teme o kalčkih, ki jih nekateri zelo priporočajo kot zdravju koristno živilo. Zanima me torej kaj menite o kalčkih, kateri so najboljši in kako jih uživati in pripraviti. Nekateri jih kar navlažijo v kozarcu in počalajo da vzklijejo po nekaj dneh ter jih nato uporabijo kot hrano.

Za vaš nasvet vnaprej hvala.

Sebastjan
Sebastjan
 

Re: kalčki

OdgovorNapisal/-a Ivan Marsic » 21. 2. 2013 5:58

Spoštovani Sebastjan!

Kalčki so bogati z vitamini in minerali in posebej zimski čas je primeren za uživanje kalčkov, ko ni na razpolago sveže zelenjave. Hranilna vrednost se razlikuje od vrste semen, vsi kalčki pa so polni dragocenih vitaminov in mineralov. Za kaljenje lahko uporabite semena stročnic in žit, ki jih sicer kupujete za kuhanje.

Kalčke uživajte surove, pripravite si jih kot solato, lahko pa jih dodajate jedem na koncu kuhe, da ohranijo hranilno vrednost, vitamine in minerale.

Oprana semena lahko kalite kar v praznem in čistem steklenem kozarcu za vlaganje na sobni temperaturi semena zalijte do vrha s čisto vodo in počakajte nekaj dni.

Lep pozdrav, Ivan Maršič.
Ivan Marsic
 


Vrni se na Katera živila priporočam

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron