Mleku se raje izognite

Ivana so ljudje večkrat spraševali, ali je za starejše ljudi res dobro, da popijejo veliko mleka. Nekateri ga namreč pijejo pri vsakem obroku hrane, in da bi jim bolj teknilo, ga tudi sladkajo. Ivan je priznal, da odkar je v srednjih letih resno zbolel, kravjega mleka ni več užival. Zanimivo je, da tega ni nikjer prebral in tudi svetoval mu ni tega nihče. Preprosto je čutil, da mu običajno kravje mleko bolj škodi kot koristi. To pa ne velja za fermentirano mleko, ki ga kupujemo v obliki jogurta, kislega mleka in kefirja. Seveda mora biti vse brez nepotrebnih dodatkov. Ste že slišali za Ivanov recept za zdravilni jogurt? (link!) Tudi o mlečnih izdelkih, kot so različni siri in maslo, Ivan ni imel dobrega mnenja. Izjema je na navaden način pripravljena, rahlo soljena skuta. V majhnih odmerkih je za zabelo dobra tudi kisla smetana, če le ni pregreta.

Še bolj kakor samo mleko pa je škodljivo njegovo pregrevanje. Pasterizirano mleko že v mlekarni segrevajo nad 80 stopinj, pa vendar ga marsikdo pred uporabo ponovno zavre. Razne kaše in kosmiči so zdrava in izdatna jed, vendar le, če jih skuhamo v vodi in nikakor ne v mleku. Če na mleko nismo alergični (takih je vedno več), lahko kuhano kašno jed začinimo s soljo, kislo smetano in polijemo s hladnim mlekom.

Ivan je nekoč v dnevnem časopisu prebral, da v ameriški raziskavi, ki je trajala 12 let, niso ugotovili, da bi pitje mleka zadrževalo večanje bolezenske osteoporoze. Zaradi krhkosti kosti pri starejših osebah prihaja do nevarnih zlomov, ki se tudi težko zacelijo. Odkrili so celo, da je bilo pri ženskah, ki jih je zajela raziskava, za 1.45-krat več zlomov pri tistih, ki so mleko redno uživale.

Ameriška zdravstvena komisija je javno objavila, da mlečna industrija zavaja ljudi s tem, da naj bi mleko ščitilo pred osteoporozo in zniževalo previsok krvni tlak. Molči tudi o odkritjih omenjene raziskave, da so ljubitelji mleka v večji nevarnosti za raka; ženske dobijo raka na jajčnikih, moški pa na prostati. Odkrili tudi več sladkornih bolnikov, bolezni srca in ožilja. Predvsem pa so ljubitelji mleka predebeli in od tu prihajajo skoraj vse civilizacijske bolezni.

Natančni znanstveniki so po tolikih letih raziskav ugotovili, da telo lahko sprejme le tretjino kalcija, ki je v mleku. Iz zelenjave pa dvakrat toliko. Polovica otrok, ki so bili kronično zaprti, je ozdravelo, ko jim niso več dajali kravjega mleka.