Prenehajte s pitjem kave

Ivan je večkrat poudaril, da mu dolgoletnega zdravja ni podarila mati narava. Pred več kakor 50 leti se ni kaj dosti ubadal s tem, kaj je in pije. Takrat tudi ni bilo toliko raznovrstne hrane in pijače ter mamljivih reklam, kakor danes. Pa vendar je v srednjih letih hudo zbolel. Prisluhnil je svoji vesti in eden prvih nasvetov njegovega notranjega zdravilca je bil: "Ne pij več kave!" Tako se je tudi začela njegova pot do zdravja. Seveda pa je kava samo eden izmed kamenčkov, ki ga je treba izločiti iz našega mozaika, če želimo dočakati visoko starost in biti zdravi do zadnjega diha.

Ivan se je večkrat spraševal, v čem je vendar razlika med narkomanom in odvisnikom od kave, saj nobeden izmed njiju ne more začeti dneva brez odmerka droge ali močne kave. Oba sta zasvojenca, na nek način bolnika, ki jima je treba pomagati. Toda če gre za drogo, bomo dvignili preplah, če pa pijemo kavo pa mislimo, da gre za okrepčilni napitek.

Ivan je uvidel naslednje kvarne posledice pitja kave:

~ Kofein in druge snovi, ki so v kavi, jemljejo telesu železo in kalcij. Zaradi tega so žile manj prožne in pretok krvi je slabši. Venske zaklopke, posebno tiste na koncu udov, ne pomagajo dovolj, da se kri hitreje vrača k srcu.

~ Kava z mlekom ali smetano zamasti jetra in najvažnejši organ, katerega namen je čistiti telo vsega, kar mu škodi, ne more opravljati svoje naloge.

~ S praženjem surove kave na visoki vročini se beljakovine, ki so v kavi, spremenijo v težko prebavljivo zmes. Ivan je verjel v to, da je ta tudi rakotvorna. Ne bodite presenečeni! Odsvetoval je tudi navadno belo kavo, ker so tudi to pražili in te beljakovine so v hudo breme zdravju.

Kaj pravi o kavi ameriški zdravnik?

Ivan je nekega dne zasledil, kaj o škodljivosti kave pravi ameriški zdravnik dr. H. Bieler. Takole je zapisal: dokler smo mladi in aktivni, strupene kisline iz kave izločamo z urinom, toda ko ledvice z leti oslabijo, se te kisline nabirajo v telesu. Ljudje postajajo utrujeni, potrti, boli jih glava in popijejo še več kave, da bi vzdržali. Za trenutek se počutijo bolje, vendar je to samo krinka, ki skriva resnično nevarnost za zdravje.

Ivana so ljudje večkrat spraševali za nasvet, kako naj se odvadijo pitja kave. Kot pri vsaki stvari je tudi tu uspeh v duševni moči in trdni volji. Za zdravje je najbolje, da takoj popolnoma prenehamo s pitjem, če to ne gre, pa se odvajanja lotimo postopoma. Marsikomu bi hitro pomagala preprosta zamenjava z zeliščnim čajem.

Nekdo je nekoč slikovito dejal: kava učinkuje na človeka enako kakor bič na preutrujenega konja. Kaj temu sledi, si lahko mislimo!