Zakaj prednost žitom?

Ivan je več desetletij govoril, da so žita najvažnejši del zdrave hrane. Sedaj tudi bolj osveščeni zdravniki postavljajo žita kot osnovo v prehrambni piramidi, ki nazorno prikazuje, koliko naj bo posameznih vrst živil v raznovrstni in zdravi prehrani. Največ naj bo raznovrstnih živil iz žit, sledi jim zelenjava in sadje, zelo malo mesa in najmanj živalskih maščob, sladkorja ter soli. Temu pravijo tudi mediteranska hrana in res je v krajih ob Sredozemskem morju manj tako imenovanih civilizacijskih bolezni.

Tudi pri žitu je zelo pomembna priprava. Ivan je v shrambi vedno hranil različna žita. Kupoval jih je pri kmetih ali v mlinih, tam, kjer je vedel, da imajo žita, pridelana brez pesticidov in umetnih gnojil. Takšna žita se dobijo tudi na nekaterih tržnicah in v bio-trgovinah. Lahko pa zaupamo tudi podjetju ŽITO, da so njegovi izdelki z označbo blagovne znamke NATURA, zadovoljivi za pripravo zdrave hrane.