Mirko @ 2013-05-22 21:39:51

Pozdravljeni g. Maršič! V deželo je pišla pomlad in okoli nas je polno zelenja. Katero spomladansko zelenjavo priporočate, mislim predvsem na zelenjavo iz narave, naprimer koprive, regrat, tudi cvetove ragrata. Kaj pa gobe, mavrahi so že mimo, prihajajo lisičke in jurčki. Ali je gobe dovoljeno oz. zdravo uživati? Hvala za vaše mnjenje in tudi vaše koristne odgovoe, ki jih zasledujem na vašem internetnem forumu! Pozdrav in hvala za morebiten odgovor, Mirko

Ivan Marsic @ 2013-05-29 20:37:12

Spoštovani Mirko! Predvsem koprive so zelo dobre za razstrupljanje telesa. V redu so tako žive, ki pečejo, kot mrtve koprive. Zdaj je najboljši čas za uživanje kopriv kot špinačo, še najbolje pa je uživati surove. Svetujem, da si na tešče pripravite napitek, v mešalniku zmešajte sveže nabrane koprive, (seveda so lahko nabrane dan prej, oprane in pripravljene za jutranjo zeleno terapijo na tešče), liste rdeče pese, peteršilj, liste regrata, zeleni del korena, dodajte banano in še kako sadje, ki ga imate doma, npr. hruško, jabolko. Spijte kozarec pripravka vsako jutro in se opazujte. Že isti dan ali pa v naslednjih se vam bo uredila prebava, izboljšala kri in počutje. Cvetove regrata pa nekateri vložijo v kozarec in pustijo na soncu. So užitni kot med. Glede gob svetujem previdnost zaradi težje prebavljivosti in seveda strupenosti nekaterih. Torej uporabljajte jih le kot začimbo, seveda le tiste, ki jih poznate. Suhi jurčki so odlični, če jih zakuhate v zelenjavno juho. Veliko zdravja vam želim Ivan Maršič