MArija___ @ 2012-08-23 11:04:31

Spoštovani! Pred časom sem vas že prosila za nasvet v zvezi z razjedo na nogi moje tašče. Držala se je in pomagalo je. Zares lepo se vam zato zahvaljujeva za dragocen nasvet. Tokrat bi vas prosila za nasvet za prijatelja. Pred nekako tremi leti je preživel operacijo na srcu (obvodi - by passi). Po operaciji se pojavljajo občasno - nekako na pol leta - srčni napadi; po njegovi izjavi se pričnejo prav tako kot tedaj, ko so ga hospitalizirali in nato operirali, ob vsakem takem napadu zato kliče nujno pomoč, preživi dan v bolnici, kjer nima kakšne posebne terapije, ob odhodu iz bolnišnice ne dobi nikakršnih nasvetov, kaj storiti (razen izjav, da se pač zgodi). Hudo je, ker pravi, da se pojavijo pred bolečino znaki, da torej prepozna prihajajoč napad. Vendar ne more storiti nič, ker ne ve, kaj naj bi storil. Čaka, da se napad začne in ga nato skuša "krotiti" z nitroglicerinom. Ali res ni nikakršne druge možnosti kot čakati, ko se pojavijo znaki (do zadnjič, ko ne bo mogoče več pomagati niti z nitroglicerinom)? Morda poznate kakšen dober nasvet? Lepa hvala vnaprej in lep pozdrav, Marija

Ivan Marsic @ 2012-08-29 20:19:33

Spoštovana Marija! Vašemu prijatelju svetujem, da ne je mesa in mesnih juh, mleka in mlečnih izdelkov ter jajc in razhudnikov, kamor spada krompir, paradižnik, paprika in jajčevci. Naj ne uživa sladkih jedi in pijač, ne pije kave in naj se izogiba cigaretnemu dimu. Menim, da je zelo pomembno samoopazovanje, tako najlažje ugotovite katera hrana koristi in ugodno vpliva na zdravje in počlutje in katera ne. Zelo pomembna je vrsta hrane, ki jo zaužijemo in način priprave le-te. Hrana, tudi zelenjava, naj ne bo cvrta, pečena ali celo prežgana. Vse kar je prepečeno, zdravju ne koristi, tudi skorja kruha spada sem, tako kot kava, ki je pražena, pa tudi bučno olje, saj so semena pregreta in odtod tudi temna barva. Hrana naj bo čim manj soljena in še to šele na krožniku in nikoli že na začetki kuhe. Svetujem pa več žitne hrane, posebej priporočam proseno kašo ter pripravljene obroke na osnovi vseh drugih žit kot so koruza, oves, ajda, rž, ječmen, pa tudi riž. O tem imamo na našem internetu veliko napisanega. Zelo v redu je tudi zelenjava, ki ne sme biti prekuhana ampak le na hitro obarjena ali pa dodana hrani na koncu kuhe, čebula, česen, korenček, bučke, peteršilj. Pomembno je tudi uživanje dovolj velike količine tekočine. Sem spada tudi voda, vendar so najboljši zeliščni čaji. Obširna navodila za zdravo prehranjevanj smo vam poslali na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Ivan Maršič