Rebeka @ 2012-11-08 09:06:21

Prebiram vaše odgovore in opažam, da odsvetujete mleko in mlečne izdelke. Tudi sama se izogibam trajno homogeniziranega mleka, zanima pa me kako naj uporabim surovo mleko, ki ga občasno dobivam od kmeta. Ali ga moram zavreti. Kako naj delam kefir? Tudi kislo mleko mi večkrat ne uspe in se ne strdi. Kaj naredim narobe? Ali naj zaradi prevelike vsebnosti maščobe posnamem smetano z mleka že ko se surovo ali ko se skisa? Za odgovore se vam zahvaljujem. Rebeka

Ivan Marsic @ 2012-11-15 05:57:55

Spoštovana Rebeka! Mleko, ki ga dobite po možnosti z bio kmetije je najbolj varno. Tudi iz mlekomatov je mleko dovolj dobro. Če z njim prelijete kosmiče ga seveda zavrite. Prekomerno maščobo, ki se nabere na vrhu lahko odstranite. Za pripravo kislega mleka pustite sveže mleko v s krpo pokriti posodi na začetni temperaturi 30 stopinj, dva dni. Da se vam bo mleko lepo skisalo morate zagotoviti primerno temperaturo (na okenski polici, nad radiatorjem je primerno mesto), potem pa mleko lahko hranite še nekaj dni v hladilniku. Če je surovo mleko preveč mastno, previdno posnemite smetano z vrha, ko nekaj časa stoji. Sicer pa je mleko dobro pustiti na miru med kisanjem. Za kefir potrebujete posebne gobice, ki se razmnožujejo v surovem mleku. Lep pozdrav, Ivan Maršič