milan @ 2005-05-24 11:46:14

Prosim za navodila, kako pripravljati kaše ali recep oz. kakšen naj bi bil npr. jedilnik za en dan, še boljše pa za cel teden. milan

Ivan Maršič @ 2005-05-30 08:25:21

Za zdravje zelo priporočam različne kaše, posebno še proseno in ajdovo.Važno pa je kako jo pripravimo.Ne kuhajmo jo na mleku. Kašo preberite in splahnete s hladno vodo. Pripravite ustrezno količino kropa, glede na to, kako gosto kašo želite imeti.Če bo za juho bo bolj redka, če pa za prilogo, pa gostejša. Kuhajte okrog 5 minut in na to naj še 10 minut bo pokrita na štedilniku, ki ne bo več pod ognjem. Nasekljajte zelenjavo, ki jo imate in vam prija,osolite in dodajte hladno olje. Vse zamešajte v kašo. Otrokom pa lahko namesto zelenjave dolijete mleko in malo kisle smetane. Želim vam :dober tek !

spomincica @ 2006-05-31 14:09:56

Upam, da lahko tudi jaz napišem kakšen recept. Obožujem kašo, še posebej ajdovo in proseno. Ajdova je dovolj mehka že, če jo samo čez noč namočiš, lahko kar v mrzli vodi. Vanjo paše skoraj čisto vse. Jaz ji včasih za sladico primešam zmlete orehe, naribano jabolko, namočene in zmlete rozine namesto sladkorja, mogoče malo cimeta in kisle smetane. Njami. Poskušaj in našel boš svoj najljubši recept. Če pa delam kašo kot glavno jed zraven solate, potem pa dam rada skupaj vse tri kaše - proseno, ječmenovo in ajdovo. Ko so kuhane, jim primešam različno zelenjavo, ali pa gobice, ... Edino, na kar moram paziti je to, da je ne pojem preveč. Ker potem pa spet ni tako zdravo, ne? Lp Mojca Tole sem našla na neki drugi strani, pa se mi zdi zanimivo: Ajda kot živa hrana 05.03.2006 Kakšen nenavaden naslov. Zakaj bi bila ajda živa hrana? Saj ajdo ponavadi uživamo v žgancih ali štrukljih. Včasih skuhamo ajdovo kašo in to je to. No, če želimo pripraviti palačinke brez jajc, namesto dela pšenične moke uporabimo ajdovo moko. Ne boste verjeli, ajdo uživamo tudi presno, torej surovo. Kako jo pripravimo? Štedilnika tokrat ne bomo prižigali. Le skledo ali globok krožnik bomo potrebovali, prgišče ajdove kaše in par dni časa, da bo ajdova kaša zrasla v ajdove kalčke. Pri nakupu ajdove kaše bodimo pozorni, da bomo kupili ajdovo kašo svetlo rjave barve in ne rdeče rjave. Priporočam, da posežemo po ekološko pridelani ajdovi kaši, ki ne bo vsebovala pesticidov in drugih morebitnih ostankov intenzivnega kmetovanja. Poleg tega eko privrženci prisegajo, da je v ekološko pridelani hrani več mineralov, vitaminov in mikroelementov. Kaljenje ajdove kaše 1. popoldne: seme ajdove kaše preberemo, odstranimo morebitne smeti in polomljeno seme. Seme dobro speremo, stresemo v skledo in prelijemo s trikratno količino vode. 1. večer: namočeno seme odcedimo in skledo pokrijemo s krožnikom ali folijo za živila in jo preluknjamo na več delih, da bo seme lahko dihalo. 2. jutro: ajdovo kašo speremo z veliko vode. Opazili bomo, da se zelo peni. Vso vodo odlijemo. Ponovno pokrijemo tako, da bo zrak lahko krožil. 2. večer: ponovimo jutranje opravilo 3. jutro: ponovimo večerno opravilo 3. večer: vzgojene kalčke lahko že uživamo ali ponovimo jutranje opravilo in shranimo v hermetično zaprti posodi v hladilnik. Hranimo jih največ 3 dni. Pred uporabo dobro speremo! Bananina kremaz ajdovimi kalčki 3 zrele banane sok 1 limone 1/2 žličke cimeta 1 noževa konica ingverja v prahu 125 g stepene sladke smetane 125 g skute 6 jušnih žlic ajdovih kalčkov med ali javorov ali agavin sirup Banane olupimo, pretlačimo z vilicami in prelijemo z limoninim sokom. Dodamo začimbe, skuto, med ali javorov sirup in dobro premešamo. Preden postrežemo, vmešamo še stepeno sladko smetano in ajdove kalčke. Mateja Reš