C vitamin v hrani
Danica @ 2005-08-01 14:51:01
G. Maršič ! Moja mama, ki je stara 70 let je hudo bolana.Jemlje veliko zdravil. Bila je tudi pri nekem znanem zdravilcu, ki jih je priporočil, da naj s hrano zaužije kar se da veliko C vitamina. Rekel ji je, da je tega vitamina zelo veliko v papriki, krompirju in cvetači. Doma imamo velik vrt in veliko te zelenjave. Zašla pa sem v hudo težavo, ker sem prebrala, da Vi odsvetujete omenjeno zelenjavo in ste zapisali, da celo povzroča vnetja. Komu naj sedaj verjamem ? Hvala za pojasnilo ! Danica iz okolice Ljubljane
Ne samo C, tudi B vitamin !
Ivan Maršič @ 2005-08-10 10:21:17
Spoštovana Danica! Ne trdim, da v papriki, krompirju in cvetači ni veliko C vitamina. Moje dolgoletne izkušnje pa mi povedo, da naj bolni ljudje ne jedo razhudnikov. Vse preveč se govori o C vitaminu, premalo pa o drugih, na primer o B in E. Vitamini so bistveni za zdravje, vendar prisotni morajo biti vsi in v pravilnem razmerju. Pozabljamo tudi, da se s kuhanjem, že pri 40 stopinjah, uniči C vitamin, kar pa ne velja za druge.Vaši mami priporočam več domačega sadja, kaše in kosmiče in kupite pivski kvas, ki je zelo bogat z B vitaminom.Dobre so tudi ABC Plus tabtele, ki vsebujejo vse vitamine. Oglasite se še kaj.