Sara @ 2005-05-24 10:22:24

V družini smo se odločili, da bomo meso jedli samo dvakrat na teden.Več bomo kuhali fižola in ga pripravljali na različne načine. V družini pa sta dva, ki jih fižol močno napihuje. G. Maršič imate primeren nasvet kako naj kuham fižol, da ne bo napenjal. Hvala za nasvet in lep pozdrav ! Sara iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2005-05-30 08:03:09

Spoštpvana Sara, fižol ne bo napenjal, če boste jedli več prosene kaše, ki ji na koncu dodate kumino, lovor, janež,majaron in luštrek. Pač nekaj od tega, lahko pa tudi vsakega malo. Zoper vetrove pa se še priporoča: Ne pijte gaziranih pijač, ki vsebujejo veliko ogljikovega dioksida. Ne jejte preveč stročnic in glavnate zelenjave ( cvetače, brstičnega ohrovta, ), orehov, arašidov, trdih jabolk, melon, jajc in majoneze, mlade čebule, mleka ne pijte. Jejte počasi, obroki naj bodo redni. Pozorni bodite na dihanje! Ko govorite, pojete ali ko zaradi različnih obremenitev težko dihate, lahko nezavedno pogoltnete večje količine zraka.

minas @ 2008-09-25 09:52:28

Da fižol ne bo napenjal, ga zvečer namočimo v vodo, naslednji dan ga v drugi vodi skuhamo do vrelišča, vodo zopet odlijemo, ponovno nalijemo vodo in ga kuhamo. Pri fižolu napenja samo prva voda. 100% preverjeno. To v glavnem vedo stare mame. Ta prejšnji odgovor pa je sicer koristen napotek za zdravo prehranjevanje, nima pa nobene veze s fižolom in bi bilo bolje, če bi g. Ivan Maršič napisal, da preprosto ne ve, kaj storiti proti napenjanju, kot pa da daje neumne odgovore, samo zato, ker ima občutek, da mora vedeti odgovor na vsako vprašanje. Nihče ni vseveden.