Francka @ 2006-01-24 10:58:19

Dobri mož Maršič ! Živim na kmetih, bila sem zaposlena in dobivam pokojnino. Sin živi doma in ima računalnik. Sproti mi pove kaj je novega na vašem Internetu. Zelo hvaležna sem Vam, da narod učite kako naj se hrani, da bo manj bolan. Moji starši niso nikoli bili pri zdravniku in dokačali so visoko starost. Z možem bi jih rada posnemala. Doma imamo kravo, domače mleko pa se da dobiti tudi v vasi. Radi imamo kislo mleko, doma pa bi pripravila tudi jugurt, kefir, pa tudi kisli puding, kakor drugi predlagajo, naj bi ga imenovali 'Maršičev jogurt'.Tudi jaz se slažem. Ali lahko objavite kratko navodilo ? Bog naj vas poplača za vse kar dobrega naredite ! Francka iz doline Kolpe

2006-01-30 20:39:33

Spoštovana Francka ! Cenim vaše prizadevanje, da si izboljšate domače mleko s fermentacijo. To je, da ga s kisanjem spremenite v kislo mleko, jogurt ali kefir. Tako mleko je dosti boljše za zdravje in več kalcija ostane od njega v našem telesu. Domače mleko segrejte do 80 stopinj, to je tik preden bi zavrelo. Ohladite ga na 40 stopnij, to je že toliko ohlajeno, da bi ga lahko poskusili. V mleko zamešajte kislo mleko, ali jogurt, pribljižno en lonček na liter mleka. Pustite na toplem 24 ur in dobili boste kislo mleko ali jogurt. Za kefir pa je treba imeti glivice, ki jih boste dobili pri nekom, ki si pripravlja to osvežilno pijačo. Zelo priporočam poseben jogurt, ki ga nekateri imenujejo kisli puding, ali kakor vi predlagate 'Maršičev jogurt'. Kako ga pripravimo je recept objavljen na mojem Internetu. Iz srca Vam želim, da bi bili tudi tako zdravi, kakor so bili vaši starši! Oglasite se še kaj .

2009-04-10 18:12:20

Zanima me, ali je nujno, da se domače mleko zavre na 80 stopinj? Jaz dam kisat kar svežega. Lep pozdrav, Tea