Manica @ 2007-04-30 11:08:39

G. Ivan Maršič ! Pogosto razmišljam o tem, kaj bi lahko storila, da bi bila sama in moji družinski člani bolj zdravi. Strinjam se z vami, da lahko sami več naredimo z zdravo hrano. Ker ne morem sprejeti mnenje le od posameznih svetovalcev, prisluhnem vsakemu, ki mi kaj pove z dobrim namenom. Največ znanja dobim iz strokovnih knjig . Nekako sem spoznala, da ni vsaka hrana primerna in zdrava za vsakega. Naša telesa se razlikujejo in vsako ima svoje potrebe po določeni hrani. Brala sem tudi, da noben način prehranjevanja ni boljši od drugega, če gre za zdrava živila in se ne pretirava. Veliko je odvisno tudi od krvne skupine, ki jo ima posameznik, to so ugotovili zdravniki. Omenila bom tri primere: prvi je že dalj časa vegetarijanec, drugi ne more brez mesa, tretji pa lahko uživa eno ali drugo. Vsi trije so stari okrog 50 let in so zelo zdravi. To mi da misliti, da ne gre vsem vsiljevati samo eno vrsto hrane. Spoštovani g. Maršič, rada bi zvedela še za Vaše mnenje. Čakam in se Vam v naprej zahvaljujem ! Manica iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-05-05 09:54:50

Cenjena Manica iz Ljubljane ! Vesel sem bil vašega pisma. V njem pravite, da pogosto sami razmišljate o tem, kaj storiti za zdravje vaše družine. Veliko je storjenega že s tem, da bi ljudje mislili na svoje zdravje in storili vse, kar je v njihovi moči. Znanja o tem si dobimo iz lastnih izkušenj, iz knjig o zdravem življenju, iz Interneta, od zdravilcev in drugih. Žal pa zdravniki o tem malo vedo in še manj svetujejo. Priznam, da nimam izkušenj o tem, da naj se prehranjevanje prilagodi krvni skupini vsakega posameznika. O tem je bilo nekaj raziskav v ZDA, vendar tudi uradna medicina tega ni sprejela. Ne glede na to, da je nekdo vegetarijanec, drugi mesojedec, tretji pa vse jedec, je potrebno upoštevati splošna načela zdravega prehranjevanja. To pa so: pripravljena hrana naj ne bo ocvrta, naj bo manj slana in čimmanj sladkana z običajnim sladkorjem. Hrana naj ne bo preveč kuhana, kar se lahko poje presno, ni treba kuhati. Jejmo le toliko, kolikor hrane tudi potrebujemo. Izogibajmo se živilom, ki imajo visok glikemični indeks, na primer krompir. Jejmo več žitnih jedi, zelenjave in sadja. Ne uživajmo industrijsko predelanih živil, kot je tudi trajno mleko. Jaz na sebi dokazujem, da je moj način prehranjevanja zelo zdrav. 40 let že nisem bil pri zdravniku. Štejem že nekaj čez 70 let, pa sem še vedno aktiven kakor v srednjih letih. Lahko trdim, da to enako drži še za stotine drugih, ki so se ravnali po mojih nasvetih. Zelo dobro je tudi, če se naučimo prisluhniti svojemu notranjemu zdravniku (intuiciji) in se potrudimo, da bomo vsak dan kaj storili za zdravje ter dolgo življenje. Lepo vas pozdravljam in želim, da še drugi povedo svoje izkušnje o zdravem prehranjevanju. Ivan Maršič.