Mojca @ 2004-06-28 08:22:27

V reviji Zdravje sem nedavno prebrala članek, ki pravi, da je homogenizirano mleko "počasni ubijalec", saj maši žile zaradi posebne mehanske obdelave mleka, ki preprečuje prehitro ločevanje maščobe in to omogoča daljše roke trajanja živila. Prav tako pravi, da naše telo iz takega mleka ne zna absorbirati kalcija. Avtorica zagovarja pasterizirano nehomogenizirano mleko, ki ga je dandanes zelo težko dobiti v trgovinah. Kaj pravite Vi o teh načinih obdelave, glede na to, da sploh niste zagovornik mleka? Ali mogoče obstaja fermentirano mleko? Jaz popijem cca 3 dcl mleka na dan in ga imam rada, zato bi želela najti način in pravo mleko, tako da bi mi ta navada koristila.

Ivan Maršič @ 2004-07-01 09:54:17

Za zdravje je mleko bolj škodljivo, kakor koristno , to pa še posebej velja za homogenizirano, ali alpsko mleko. Kako je s tem, pa ste že prebrali v Zdravju.To mleko se tudi ne skisa, ampak grdo zasmrdi. Priporočam, da pijete kislo mleko, jogurt, kefir. To si tudi lahko sami pripravite. Uporabljajte si mleko za malo maščobe.