Patricija K @ 2009-06-01 17:57:05

Spoštovani, Samo kratko pohvalo bi rada podelila z Vami, ker gre na Vaš račun, zaradi Vašega dobrega dela in je škoda, da bi obtičala le v mojem predalu. Stara sem 37 let, mama dveh fantov (8 in 11 let), žena, gospodinja, uslužbenka. Prijetno, nič bolj nič manj stresno kot za večino žensk. Morda s to razliko od drugih, da sva v zakonu srečna že 15. leto. Berem Vaše spletne strani in v dom postopno vnašam spremembe. Nad za nas novo hrano (žitarice) se doma navdušujejo. Rižote pri nas niso več polne riža, ampak je to ogromno zelenjave, sem in tja se pa najde kakšen rižek. Mleko sem prenehala piti pred 6 meseci. Od takrat nima več napihnejnega želodca in trebuha in tako se ne dogaja več, da bi me 3 x na mesec kdo vprašal ali sem noseča. Lažje diham. Kave prvih 30 let nisem pila. Zdela se mi je čisto nesmiselna. S prihodom otrok, pomanjkanjem spanca, nizkim krvnim pritiskom, sem zmotno mislila, da me bo kava zbudila in poživila. Nikoli me ni. Povzročala mi je le jecljavost, tresavico in me stalno tiščala na odvajanje vode. Povzročala mi je slab zadah (možno, da tudi zaradi mleka, ker sem jo pila z mlekom). Torej sem jo pila cca 6 let. Zdaj je 40. dan brez kave. Težave so popolnoma izginile. Le 3. dan odvajanja je nastopila rahla abstinenčna kriza z močnim glavobolom. Naslednji dan je sledil pol manjši glavobol. Nisem vzela tablet (nasplošno se jim ogibam), raje sem pila veliko vode in bolj počivala. Zdaj čutim druge vrste svobodo, da nisem odvisna od neke nujne skodelice vsak dan. Ostaja še zasvojenost s sladkarijami, to je moja naslednja naloga, ki se je moram lotiti. Ne vem kako sem izvedela za Vašo spletno stran. Mislim, da sem vtipkala ''zelišča'' in se je prikazala. Hvaležna sem Vam, da svoje znanje delite s svetom preko interneta. Prijetno pomlad, poletje... Vam želim. Patricia

Ivan Maršič @ 2009-06-05 15:51:11

Spoštovana gospa Patricia, vesel sem, da ste med prvimi spoznali kako želim pomagati našim ljudem, da bi bili zdravi in dolgo živeli. Vi ste sami že veliko preizkusili in ugotovili, da so moji nasveti dobri. Iskrena hvala za besede, ki ste jih zapisali. Prepričan sem, da bodo vašemu zgledu sledili še drugi in s tem bo moja življenjska naloga končana. V družini imate še težave s sladkanjem. Priporočam različne vrste medu, v skrajnem primeru pa rjavi sladkor. Uporabljate tudi več suhega in svežega sladkega sadja. Da ne bi primanjkovalo kalcija, svetujem uživanje probiotičnega jogurta, ki ga lahko tudi sladkate in sami pripravite. Še enkrat hvala za laskavo priznanje in se še kaj oglasite. Vas pozdravlja Ivan Maršič.

Sašo @ 2009-07-15 02:13:05

Pozdravljeni! Se podpisujem pod pohvalo, tudi sam sem izprobal kar nekaj nasvetov gospoda Maršiča - vsi s pozitivnimi rezultati. še posebej bi rad pohvalil pogled na odnos do hrane, kateri je zelo zgrešen v današnji družbi. Sicer nikoli nisem bil nek zasvojenec s sladkarijami, ampak sem vedno rad pojedel kaj sladkega. Pred kakšnim mesecem sem opustil bolj ali manj vse sladkarije in procesirane OH-je in ostale stvari z visokim glikemičnim indeksom (bel kruh, krompir bela pašta etc.).. Na začetku je sicer težko in šele takrat se zavedaš da je naša hrana večinoma sestavljena prav od najbolj nekoristnih (če že ne škodljivih) živil. Sčasoma se odvadiš sladkarij (tudi vse bele/črne kruhe štejem sem) in prej slastna torta hitro postane presladka. Zdaj potrebo po OHjih zlahka zadovoljujejo žitarice, sadje in suho sadje, oreščki.. Za luksuz nagrado si pa kdaj privoščim kakšno ekstra sladico, vendar mi je zelo mala porcija vrh glave. To se mi zdi tak zdrav odnos do sladkarij in vredu so občasno za nahranit naš emocionalni želodec :) Tako, da ni noben bavbav, le malce volje zahteva prva 2 tedna..