Agnes @ 2006-07-03 11:16:29

Cenjeni gospod Maršič ! Lahko ste prepričani, da nas je veliko, ki redno beremo vaš forum na internetu. S prijatelji se tudi o tem pogovarjamo. Sama se že bolje počutim od kar se skušam ravnati po vaših navodilih. Ker bi rada tudi malo shujšala, vsak grižljaj hrane temeljito prežvečim- do 15 krat. V neki strokovni knjigi sem prebrala, da je treba hrano, tudi tako, ki jo jemo z žlico, temeljito prežvečiti in prepojiti s slino. Le tako se lahko v želodcu razgradijo oglikovi hidranti. Encima, ki je v slini, želodec nima in pošilja neprebavljeno hrano v tanko črevo.Tu pa nastajajo plini in druge nevšečnosti. Kaj mislite, ali imam prav, ali vi drugače mislite ? Čakam na vaš odgovor . Agnes iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2006-07-11 17:14:41

Spoštovana Agnes ! V svojih odgovorih premalokrat povem, kako važno je , da se vsak grižljaj hrane dobro prežveči, preden gre v želodec. Najbolje je, da jedilni pribor odložimo in grižljaj prežvečimo 10 do 15 krat.Tudi jedi, ki jih jemo z žlico, je treba že v ustih presliniti. Tako bistveno olajšamo delo želodca in ta hrano predela, preden gre v tanko črevo. Encimi v ustih so alkalni, želodčna kislina pa je kisla in če hrana ni dobro prežvečena že v ustih, se prebava nadaljuje v tankem črevesju. Tu nastanejo plini in krči. Agnes, vaše navedbe so povsem pravilne in priporočam vsakemu, da se po njih ravna. Oglasite se še kaj. Vas lepo pozdravlja Ivan