Miran @ 2007-11-27 11:14:55

Gospod Maršič, moj sin proti koncu študira za kmetijskega inženirja. Vprašal sem ga, kaj njegovi profesorji rečejo o gensko spremenjeni hrani, ki jo Vi odsvetujete in še mnogi drugi, ki svetujejo zdravo prehranjevanje.Povedal mi je, da že skoraj v polovici držav pridelujejo gensko spremenjeno hrano. Najbolj naprej je Amerika in druge države, ki so pod njenim vplivom. Meni ni razumljivo to, da so v ZDA zelo strogi glede zdrave hrane, pa obenem propagirajo gensko pridelavo živil. Kaj vi menite? Če bo vaš odgovor dovolj prexpričljiv, bom sinu svetoval, da postavi to vprašanje na njegovi Fakulteti. Hvala in lep pozdrav ! Miran iz Maribora.

Ivan Maršič @ 2007-12-01 09:40:14

Cenjeni g. Miran, za mene je osnovno vodilo, da naj bo hrana tudi naše zdravilo. Včasih so ljudje bili bolni zaradi podhranjenosti , danes pa zaradi preobilice hrane, ki je tudi industrijsko predelana in največkrat zdravju škodljiva.. Veliko se govori o gensko spremenjeni hrani, ki jo ne napadajo bolezni in insekti. Zaradi tega za rast rastlin niso potrebni pesticidi. Sliši se lepo, žal pa ne poznamo posledic take hrane. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila, da se 90% ljudi ne čuti zdravih. Medicina se trudi, da bi s kemičnimi zdravila čim več bolezenskih znakov odpravila. Jaz pa mislim, da bi se morali bolj vrniti k zdravem načinu predelovanja hrane, če je pridelek manj bogati. Žita naj bi namenili prehrani lačnih in ne z njo krmili živali, od preveč mesa pa ljudje zbolevali. Mene moti tudi to, da si sami ne moremo pridelati semena za ta živila. Prav bi bilo , da se znanost bolj posveti tem živilom in nam odgovori na odprta vprašanja. Voditi jih ne bi smel dobiček velikih multicionalk, ki semena za taka živila pripravljajo. Sprejmite lep pozdrav od Ivana Maršiča.