Polona V @ 2009-02-02 21:26:19

Spoštovani Ivan! Sem upokojena in živim skupaj s sestro, ki se je letos tudi upokojila. Obe imava hude težave z revmo, mene bolijo kolena, sestro pa mišice obeh nog. Za lajšanje bolečin si kupujeva Lekadol in uživava še druge analgetike, ki jih dobiva na recept. Bojiva se zasvojenosti in tega, da so bo pokvaril želodec. Najina hrana je običajna, od kar čitava vaše nasvete, ne jeva več bel kruh in kupljeno pecivo. Ne uživava ocvrte hrane, čepav veva, da je ta najbolj okusna.Spijeva največ po 2 kavi dnevno in po pol litra mleka. Sprašujeva Vas, kot izkušenega zdravilca: 1. Zakaj zelenjava iz vrst razhudnikov(krompir, paradižnik, paprika) še povečuje bolečine. 2. Kaj je to bolečinski prag in kako ga zvišamo, da bi zadržale močne bolečinske pretoke. Hvala vam za dobre odgovore in lep pozdrav iz Grosuplja.

Ivan Maršič @ 2009-02-06 16:56:46

Cenjena gospa Polona, o vplivu razhudnikpv (krompir,paradižnik) sem že veliko pisal in če pogledate nazaj, boste našli številna moja stališča ali mnenja. Da se ne bi preveč ponavljal, bom o tem povzel zapis zdravnika dr.Mindella, ki je v knjigi:«Hrana kot zdravilo«, na strani 178, napisal:če opustite razhudnike (krompir, jajčevce in paradižnik), je možno, da se bodo simptomi artritisa zmanjšali. Bolečinski prag pa je pregraja v naših možganih, ki lahko zviša ali zniža bolečinske tokove od mesta obolelosti do možganov. Pravijo, da je treba na bolečine pozabiti, jih zanemariti in manj bodo nas bolele. Največ lahko k zviševanju bolečinskega praga storimo z zdravo prehrano in zadostnim gibanjem. Analgetiki (tablete) nekaj pomagajo, vendar se nanje kmalu tudi privadimo. Pri hujših in trajnih bolečinah pomagajo zdravniki z opijati (to so močna zdravila). Velja medicinsko načelo, da v današnjem času ne bi smel nihče trpeti zaradi bolečine. Vas in Vašo sestro pozdravlja Ivan Maršič