Amalija @ 2008-04-07 11:40:55

Imam pogoste prebavne težave in najbrž zaradi tega tudi slabo spim. Opustila sem že nekatere slabe kuharske navade, ki ste jim Vi proti. Te težave poslušam tudi od mnogih drugih. Bila sem pri zdravilcu, ki mi je rekel, da naj začnem s pravilnim kombiniranjem živil. Kaj več o tem, kako to narediti pa nisem zvedela. Rečeno mi je, da naj to vprašam prek interneta, vas g.Maršič, ki ste znan svetovalec za zdravo prehranjevanje. Ali boste lahko kaj o tem napisali v vašem internetu, ki ga mnogi redno čitamo. Se vam zahvaljuje Amalija iz Kamnika

Ivan Maršič @ 2008-04-12 09:50:55

Cenjena gospa Amalija iz Kamnika ! Med ljudmi je vedno več takih, ki imajo pogoste prebavne težave. Veliko je alergiji na hrano. Prišli smo v absurd, da je vedno več podhranjenih in obenem prehranjenih. Strokovnjaki so se tega vprašanja bolj lotili in odkrili, da jedi ne bi smeli združevati po prevladujočem načinu. Živila so razdelili v 4 skupine: beljakovine (meso, jajca, mleko), druga skupina so ogljikovi hidrati, to so žita, tretja skupina je zelenjava in četrta sadje. Beljakovine presnavljamo v kislem želodcu, hidrate pa v lužinastem (alkalnem). Če hkrati jemo oboje, želodec ne more opraviti svoje naloge in živila pošlje naprej v debelo črevo. Tu pa pride do vretja te hrane, nastajajo plini, trebušni krči in telo ostane brez temeljnih hranil, ki bi jih izčrpalo v tankem črevesu, če bi bila hrana prebavljena. Za kaj več ni prostora na tem internetu. Svetujem pa, da pogledate v zdravniške knjige. Eno od teh je napisal angleška zdravnica dr. McKeit in ima spodbudni naslov 'Si to, kar ješ'. Na straneh 78, 133, 158 in 196 boste veliko našli o zdravem združevanju živil. Pogosto je tako, da si pol življenja kvarimo zdravje, v drugi polovici pa ga iščemo. Če je volja, bomo tudi uspeli. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič