Upokojenka @ 2004-07-26 21:36:31

V Dolenjskem listu sem prebrala, da g. Maršič od mleka priporoča jogurt, kislo mleko in kefir. Prijateljica mi je dal zrnca za pripravo vodnega kefirja. V 2 litra vode se da 6 žlic kefirjevih glivic, 10 dkg sladkorja, 2 suhi smokvi in pol limone.. Vre naj 2 do 3 dni, se precedi in hrani v hladilniku. Pije se večkrat na dan. Ali ga g. Maršič priporoča in kaj meni o vodnem kefirju. [b]Upokojenka[/b[/url][/list][/code]

Ivan Maršič @ 2004-07-31 12:11:44

Vodni kefir še nisem preizkusil in nimam izkušenj. Bom pa to v kratkem storil in napisal svoje mnenje.Poskusil ga bom izboljšati, tako da bi uporabil rjavi sladkor ali pa med.

Ivan Maršič @ 2004-08-21 09:41:34

Dobil sem glivice in pripravil vodni kefir. Uporabil sem posodo z večjo odprtino in pokrovom. Dobro oprane glivice pod tekočo vodo, bilo jih je za 3 žlice, sem dal v posodo in prilil 1 l vode. Dodal sem cca 5 dkg medu, lahko bi 5 dkg sladkorja, suho smokvo in pol limone. V pokriti posodi sem na sobni temperaturi pustil 2 dni. Tekočino sem precedil in jo hranim v hladilnik.Takoj sem spil en dcl in na to vsak dan po enega. Okus mi je bil dober in pripravo tega kefirja ter uživanje priporočam. Prebral sem, da je ta napitek izumil nemški zdravnik, ki z njim zdravi pljučne bolezni, želodčne težave, bolna jetra, mehur in bolezni kože. Preprečuje gnitje neprebavljene hrane in še marsikaj. Potrebno pa bo še preizkusiti. Ker vem, da bi mnogi to radi storili, pa nimajo glivic, naj mi to sporočijo po E-pošti, obenem pa prosim, tiste, ki si kefir že pripravljajo, da to sporočijo. Pri vsaki pripravi se glivice toliko razmnožijo,da se lahko pripravi dvojna količina vodnega kefirja. Da jih ne bi stran metali, bi jih raje podarili interesentom. Vabim sodelavce Foruma, da nam sporočijo svoje izkušnje o te pijači. Kdor ne želi objaviti svoj E naslov v Forumu, naj ga pošlje na moj naslov: marsic.ivan@email.si Moj pozdrav: Da bi bili zdravi in dolgo živeli!

Mojca @ 2004-09-06 18:39:11

Lep pozdrav! Na internetu sem prebrala vaš prispevek glede kefirja. Zelo rada bi nekako prišla do vodnega kefirja za svojo mamo, ki ima težave z ledvicami. Sprašujem vas, ali ste ga morda pripravljeni prodati toliko (za 6 velikih jedilnih žlic), da si ga bom vnaprej lahko sama razmnoževala. Vodni kefir sem pred leti že uporabljala, tako, da mi je ta stvar dobro poznana. V primeru, da bi ga lahko morda res dobila pri vas, mi prosim to sporočite na tel. 041513349 (doma sem v Šentjur pri Celju) ali pa mi odpišete na moj službeni email naslov ( mojca.cokl@alpos.si). Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem, Mojca

Vera @ 2004-09-08 21:37:17

Recept za vodni kefir, ki ga jaz uporabljam je skoraj identičen: 2 litra vode, 6 žlic gljivic, 2-3 žlice sladkorja, 2 suhi slivi ali suhi figi, 1 dobro oprano in prerezano limono (kar je za okus dovolj). Odcedim ga po 36 - 40 urah, da ima večji zdravilni učinek. Po 24 urah ureja prebavo. Če stoji 3 dni "se peni kot šampanjec" pomaga pri driskah. Pozdravila sem si mehur s katerim sem imela precejšnje težave. Odličen je za pitje, saj prej nisem popila niti dva dcl vode dnevno, sedaj pa popijem tudi do 2 litra vodnega kefirja brez problema. Vera

Robert @ 2004-09-21 17:41:41

Dobil sem kefirjeva zrnca. Ali so ta zrnca dobra tudi za izdelavo mlečnega kefirja in če kdo pozna recept ? Nekje sem zasledil izraz kefirjeva gobica. Ali je to kaj drugega ?

tanjak @ 2004-11-22 11:54:01

Dobil sem glivice in pripravil vodni kefir. Uporabil sem posodo z večjo odprtino in pokrovom. Dobro oprane glivice pod tekočo vodo, bilo jih je za 3 žlice, sem dal v posodo in prilil 1 l vode. Dodal sem cca 5 dkg medu, lahko bi 5 dkg sladkorja, suho smokvo in pol limone. V pokriti posodi sem na sobni temperaturi pustil 2 dni. Tekočino sem precedil in jo hranim v hladilnik.Takoj sem spil en dcl in na to vsak dan po enega. Okus mi je bil dober in pripravo tega kefirja ter uživanje priporočam. Prebral sem, da je ta napitek izumil nemški zdravnik, ki z njim zdravi pljučne bolezni, želodčne težave, bolna jetra, mehur in bolezni kože. Preprečuje gnitje neprebavljene hrane in še marsikaj. Potrebno pa bo še preizkusiti. Ker vem, da bi mnogi to radi storili, pa nimajo glivic, naj mi to sporočijo po E-pošti, obenem pa prosim, tiste, ki si kefir že pripravljajo, da to sporočijo. Pri vsaki pripravi se glivice toliko razmnožijo,da se lahko pripravi dvojna količina vodnega kefirja. Da jih ne bi stran metali, bi jih raje podarili interesentom. Vabim sodelavce Foruma, da nam sporočijo svoje izkušnje o te pijači. Kdor ne želi objaviti svoj E naslov v Forumu, naj ga pošlje na moj naslov: marsic.ivan@email.si Moj pozdrav: Da bi bili zdravi in dolgo živeli!

Ali bi bilo morda bolje namesto ladkorja ali medu dodati vodnemu kefirju fruktozo?

tanjak @ 2004-11-22 12:04:31

Pa še nekaj o glivicah kefirja: sama mlečni kefir pripravljam že precej časa. Pomembno je, da glivice ne pridejo v stik s kovino, zato je potrebno uporabljati le plastične žlice, cedila in posode. Sama imam kar nekaj glivic in ker se resnično hitro razmnožujejo jih žal mečem v smeti. Vsi interesenti se lahko javite na naslov tanja.kosec@siol.net. Zanima me tudi g.Maršič ali je vodni kefir bolj zdrav od mlečnega, glede na to, da pitje mleka odsvetujejo. Več o tem v članku, Mleko zahrbtni morilec na spletni strani http://www.pozitivke.net/. Hvala

zupancic.m@email.si @ 2006-02-23 13:43:53

Dobil sem kefirjeva zrnca. Ali so ta zrnca dobra tudi za izdelavo mlečnega kefirja in če kdo pozna recept ? Nekje sem zasledil izraz kefirjeva gobica. Ali je to kaj drugega ?

Želela bi imeti kefirjevo gobico za izdelavo mlečnega kefirja. v zameno nudim zrnca za izdelavo kfirjevega napitka