Zaskrbljena mama @ 2005-03-17 18:06:30

G. Maršič, o vaših nasvetih sem že veliko slišala in sem se odločila, da Vas tudi jaz prosim za pomoč. Moj dvanajstletni sin je pogosto bolan.Zdravnik mu vedno predpisuje antibiotike. Pogosto ima tudi drisko in zdravniki so ugotovili, da ga je napadel rotavirus. Pojesti bi moral veliko jogurta,zaradi jemanja antibiotikov, tega pa ne mara.Že enega na dan težko pospravi.Sestra, ki živi na Dolenjskem, mi je povedala, da ste g. Maršič napisali več člankov v Dolenjski list in med drugimi tudi o tako imenovanem 'Tiholetovem pudingu'. V njem da je 10 krat več zdravilnih mlečno-kislinskih bakterij, kakor v običajnem jogurtu in še radi ga mladi jedo. Spoštovani g. Maršič, ali morda veste katera mlekarna pripravlja omenjeni puding. Iskala sem že po večjih trgovinah, pa nič ne vedo o njem. Ali ne bi Vi predlagali, na primer Merkatorju, da kje naroči izdelavo tega zdravilnega pudinga. Če bi ga lahko kupili, bi bilo mnogim ustreženo. V naprej hvala in lep pozdrav ! Zaskrbljena mama iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2005-03-21 21:23:10

Spoštovani ! Ne bi vedel, če že kdo v Sloveniji izdeluje zdravilni puding. Bom pa upošteval vaš nasvet in to predlagal Merkatorju. Dokler ne bo naprodaj, ga pripravite sami po receptu, ki s em ga objavil tudi v Dolenjskem listu. Začetno navodilo za pripravo kislega pudinga je bilo: potrebujemo 1 liter mleka, ki pa ne sme biti homogenizirano, t.j. z označko trajno, 2 vrečki pudinga, priporočen je malinov, jagodov ali borovničev. 1 dcl svežega jogurta, najbolje tistega z označbo acidofilen. Puding skuhamo po navodilih iz vrečke in ga ohladimo na 40 stopinj. Če nimamo termometra, je to še toliko vroče, da bi ga lahko že jedli. Vlijemo jogurt in dobro premešamo. Vsebino natočimo v primerne kozarčke, če imamo gospodinjski inkubator . Lahko pa posodo dobro toplotno zaščitimo, prekrijemo s polivinilasto vrečko, ovijemo s krpami in vse prekrijemo še z eno plastično vrečko, ki jo tudi zavežemo. Tako pustimo stati pri sobni temperaturi 8 ur, če smo puding cepili z navadnim jogurtom, oziroma 24 ur, če smo to storili z acidofilom. Prijetno skisani puding damo v hladilnik in si ga večkrat privoščimo, še posebej na tešče. Če je hladen, ga pogrejemo. Po dogovoru z dr. Tiholetom pa je recept za moj puding tak: preberemo okoli 10 dkg ovsenih ali drugih žitnih kosmičev in jih prevremo v malo vode. Dodamo jim pest prebranih rozin ali drugega sladkega narezanega suhega sadja.Zamešamo med kosmiče, zalijemo z mlekom in ko se ohladi na 40 stopinj zamešamo lonček acidofilnega jogurta. Ostalo pa je enako, kakor pri prej omenjenem receptu. Če želimo lahki puding, ki bo bolj zdravilo, kakor živilo, ga bomo naredili po prvem receptu. Obratno temu, pa po drugem. Od tega je odvisno tudi ali bomo vzeli posneto ali polnomastno mleko. Če bo namenjen otrokom, ga lahko malo sladkamo z rjavim sladkorjem ali medom. Poskusite , ne bo vam žal

2005-09-03 14:07:06

Gospod Maršič, mi lahko prosim zaupate originalni recept dr. Tiholeta? Ali je to tisti , ki je že zgoraj opisan?