Irma @ 2007-05-30 09:54:36

Svetovalec g. Maršič! Vesela sem vseh novih prispevkov na vašem Internetu. Sem upokojena in pripravljam kosilo tudi za hčerkino in sinovo družino. Hčerka me je spomnila, da bi bilo dobro, če bi jedli manj mesa in več žitnih izdelkov. Tako tudi Vi priporočate! Prinesla mi je tudi knjigo z naslovom 'Kuhinja na osnovi žitaric...' Napisala jo je slovenska strokovnjakinja in je zelo obrajtana v Švici in Italiji. Knjiga opisuje pšenico, ječmen, proso, rž, oves, riž in koruzo. Napisanih je veliko receptov.Moti pa me to, da je v receptih veliko praženja. Ali ste Vi že preizkusili katere recepte iz te knjige? Hvala vam za odgovor in vas lepo pozdravlja Irma iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-06-02 15:33:56

Cenjena gospa Irma, knjige o žitnih jedeh, ki jo omenjate, še nimam, sem pa slišal o njej. Dobro je, da imamo na razpolago čim več možnosti za pripravljanje jedi iz žita. Slišal pa sem, da pisateljica omenja praženje čebule. To pa je v škodo zdravi hrane. Je nekak ostanek nekdanjega 'ajnprenja' (prežganja), ki so ga kuharice delale, da bi borno hrano zgostile. Pri praženju se pregreva maščoba in beljakovine, zato hudo škodi zdravju. Nastane akrilamid za katerega je znanstveno dokazano, da je močan oksidant in s tem tudi rakotvoren. V jed, ki jo pripravljamo, na koncu kuhanja zamešamo drobno narezano čebulo, česen in druge začimbnice. Zadostuje, da prevre, malo osolimo in zabelimo s hladnim oljem. Povsem nepotrebno je, da čebulo pražimo. Čim dobim naslov avtorice te knjige, ji bom pisal o škodljivosti praženja čebule. Rad bi zvedel za mnenje koga, ki lahko zagovarja koristnost praženja čebule. Lep pozdrav vam pošilja Ivan Maršič!