Tatjana K @ 2006-03-13 09:41:59

Spoštovani gospod Maršič! Vedno več berem in slišim o zdravem prehranjevanju. Zaenkrat se me posebej ne loteva nobena bolezen, tudi proti nahodih in virozah se že leta kar uspešno branim. Do sedaj sem imela le operacijo glasilk, ker so se mi na njih pojavili vozliči. Je pa res, da sem vedno bolj utrujena in manj volje imam kot takrat, ko sem bila mlajša.(letos bom stara 40 let). V letošnjem letu sem se odločila, da od konca Pusta pa do Velike noči ne jem mesa in mesnih izdelkov. Ker sem zadnjič brala Vaš članek o zdravi prehrani (v enem časopisu, mogoče Oglasnik?) , sem se odločila, da se bom izogibala tudi mleka in sira, v svoji prehrani pa uporabljala čimveč zelenjave in žita. Do sedaj sem vztrajala in prepričana sem, da bom uspela doseči zastavljen cilj. Moram reči, da niti ni posebno težko. Nekje (pa zopet ne vem kje) sem prebrala o »kislem pudingu«, ki ga priporočate za uživanje in celo, da se ga lahko pripravi doma. Prosila bi Vas, da mogoče na vaši spletni strani objavite recept ter za kaj vse je dober. Z globokim spoštovanjem, Tatjana

Ivan Maršič @ 2006-03-21 11:58:57

Cenjena Tatjana ! Zelo cenim Vaš trud, da bi s pomočjo zdrave hrane prišli do trajnega zdravja. Le tako naprej ! Na Vašo željo spet objavljam recept za pripravo tega zdravilnega jogurta: V liter nehomogeniziranega mleka damo 10 dag ovsenih ali mešanico drugih kosmičev. Dodamo pest prebranih rozin in drugega suhega sadja. Ko mleko zavre to dodamo in pokrito počakamo, da se ohladi na 40 stopinj. Nikoli pa živila ne kuham na mleku. Dodamo lonček jogurta in po želji še 1 do 2 žlici medu, po možnosti kostanjevega. Med ni primeren za sladkorne bolnike. Vsebino damo v primerne kozarčke ali lončke, jih pokrijemo in jih za 8 ur damo v najbolj topel del kuhinje. Prijetno kisel puding damo v hladilnik in si ga večkrat na dan privoščimo. Če je hladen, damo kozarec za nekaj časa v vročo vodo. Jogurt lahko pripravimo tudi brez kosmičev, suhega sadja ali medu, vendar je temu primerno manj izdaten. Če je suho sadje trdo, ga čez noč namočimo v vodi. Te dni sem v ONI, prilogi DELA, prebral zapis prof. dr. Pokorna, da bodo mednarodni zdravniki in prehrambeni strokovnjaki na kongresu obravnavali kisli puding. Kakor sem bil že zapisal, ga je pred četrt stoletja iznašel slovenski zdravnik dr. Tihole, pa se medicina do sedaj ni zanj zanimala. Pozdravlja Vas Ivan Maršič!