Myri @ 2008-11-19 09:31:31

Cenjeni, na Radiju sem poslušala oddajo o tem, kaj povzroči raka na telesu. Največkrat so bili kot povzročitelji omenjeni oksidanti. ki jih povzroča kisik. Bolezni pa se izogneš tako, da s hrano zaužiješ veliko antioksidantov. Zelo se zanimam za zdravo prehranjevanje in bi rada zvedela v katerih živilih je največ teh antioksidantov. Hvala za Vaš trud in lep pozdrav od Myri iz Celovca.

Ivan Maršič @ 2008-11-29 11:28:15

Spoštovana Myri, o antioksidantih se veliko piše. V bistvu gre za skupino vitaminov in mineralov, ki so za preprečevanje raka še posebno pomembni. Največ jih je v vitaminih A,C in E, in v mineralih selen ter krom. Oksidanti nastajajo med presnovo in za zdravje je pomembno, da jih telo čim prej izloči. Poleg tega, da preprečujejo raka, so pomembni še za zdravje srca in ožilja. Antioksidanti preprečujejo tudi sivo mreno na očeh. Antioksidantov, ki jim pravijo tudi flavonoidi, je največ v sadju in zelenjavi. Posebno veliko jih je v vitaminu E, C. Priporočajo redno bitje zelenega čaja. Če nisem vam dovolj odgovoril, se še oglasite. Vas pozdravlja Ivan Maršič