Miran @ 2004-03-18 16:20:18

V družini, iz katere izhajam, radi dobro jemo, posebno še meso.Dva prednika sta umrla za rakom. Tudi mene je začelo skrbeti. Bom pa nehal jesti meso, ko bom prvič slišal kakega zdravnika, da meso lahko povzroči raka. Ali kdo ve za tako mnenje ?

Ivan Maršič @ 2004-03-19 18:42:15

V Dolenjskem listu, dne 4.3.04, je bil na strani 25 objavljen pogovor z dr. Anico Berginc Dolenšek ob tednu boja proti raku. Spoštovana zdravnica je povedala: 'K zdravemu načinu življenja pa sodi tudi zdrava prehrana, bogata z zelenjavo in sadjem, izogibanje rdečemu mesu in hranjenje s perutnino, zajci in ribami.'

dkork @ 2005-06-22 13:17:17

Zanima me kakšno je mnenje vseh o tem, da je v mesu tudi dosti snovi, ki so potrebne za življenje. Lahko gledamo okoli sebe in vidimo ljudi, ki se bašejo celo življenje z "strupi", kot so meso in alkohol in jih pokoplje starost pri 90-tih. Je to čudež? Če pogledamo malo nazaj po naših prednikih, so jedli kar precej masti in popili kar precej alkohola, vendar so se gibali. Mogoče pa se premalo gibamo in ne razlikujemo med naravno domačo hrano in pijačo, ter industrijsko pripravljeno.

Ivan Maršič @ 2005-06-29 10:12:12

Res še niso odkrili, če je neposredna povezava med uživanjem mesa in nastankom raka. Dokazano pa je, da je ocvrto in ožgano meso rakotvorno. Pri taki hrani nastaja akrilamid, ki povzroča raka. Tisti, ki iščejo vzrok za nastanek raka, primerjajo obdobja, ko so ljudi pojedli malo ali nič mesa s sedanjim časom, ko ga mnogo jedo dvakrat na dan.Te dni je bila na Radiju Ljubljana reportaža o tem, kako so pred drugo vojno živeli v Suhi Krajini. Slišali smo, da je bilo meso le dvakrat letno na mizi. Za Božič in Veliko noč. Poznam veliko ljudi, ki so prenehali jesti meso, imeli so že raka, pa so ozdraveli, ali vsaj spokojno umrli, če so bili že na koncu svoje življenske poti. Znanstveno je dokazano, da so vegetarijanci bolj zdravi, kakor tisti, ki jedo meso. Zgodi se tudi, da kdo dočaka visoko starost, kljub temu, da je jedel meso in pil alkohol. To so zelo redke izjeme, ki samo potrjujejo prejšnje pravilo. Lep pozdrav !

mmm @ 2005-07-05 13:05:15

Seveda, da je dokazano, da rdeče meso povzroča raka. Več o tem si lahko preberete na www.najhrana.si

2005-07-05 19:25:49

Žal večina je še bolj nezdrave stvari kot je meso.bel sladkor, belo moko, sol, konzervirano hrano, polno adetivov..itd.mislim, da bi morali najprej poiskati vzroke...seveda je pretirano uživanja mesa slabo, kot vsako pretiravanje pač. Sama že naspološno nikdar nisem jedla veliko mesa (mogoče 1x na mesec), vendar sem bila velika uporabnica sladkorja, kar je mogoče še slabše...