Milena @ 2009-09-16 15:51:18

Že nekaj let imam težave z napihnjenostjo v trebušnem delu, ki zelo boli. Na preiskavi črevesa niso ugotovili nič posebnega razen to, da imam nenavadno dolgo in zavito črevesje, diagnoza: funkcionalna sprememba. Odsvetovali so mi hrano, ki napenja. Nisem pa še ugotovila katera hrana mi najbolj škoduje, saj jemi uravnoteženo vsakega po malo in vzdržujem normalno težo. Ne kadim, niti ne pijem alkohola, kavo la le eno dopoldan. Vsak dan popijem plastenko vode in kak zeleni čaj. Odsvetovali so mi vse sadje, zelenjavo in surova zrna, ker da naše telo te hrane ne prebavi in ta hrana povzroča napenjanje. Kaj menite vi in s katero hrano naj si torej pomagam, da se mi bo stanje izboljšalo. Vnaprej hvala in lep pozdrav! Milena

Ivan Maršič @ 2009-09-19 07:54:58

Spoštovana Milena! Medicinska stroka govori o funkcionalnih boleznih takrat, ko z diagnostičnimi postopki na prebavni cevi ne ugotovijo bolezenskih sprememb, bolnik pa ima močno izražene težave, s katerimi se spopada v vsakodnevnem življenju in mu greni kvaliteto življenja. Za večino bolezni prebavnega trakta pa je krivo neprimerno prehranjevanje. Govori se, da ima težave podobne vašim vsak deseti prebivalec zemlje, v razvitih državah pa selo vsak tretji. Kljub vsem raziskavam farmacevtskih podjetji in produciranju zdravil, število ljudi s podobnimi težavami narašča. Kako si lahko torej pomagate? Težave, ki nastajajo v črevesju se da vsekakor odpraviti, ko ugotovimo zakaj nastajajo. Problem se začne z vnosom hrane. Na vašem mestu bi se najprej odrekel tudi tisti edini kavi, iz vašega jedilnika črtajte pečeno in cvrto hrano, tudi krompir, paradižnik in papriko. Poskusite pa si urediti zdravo prebavo z žitaricami. Večkrat omenjam proseno kašo in probiotične izdelke. Toplo pa vam svetujem še obroke na osnovi žitaric, ječmen, rž, koruza, ajda. Skuhajte si razne kosmiče na vodi ali pa koruzni močnik na čebuli in česnu. Vsem tem redkim jedem dodajte zmes naribanega korenčka pretlačenega z nekaj kapljicami olivnega olja. Ta dodatek da jedi poleg množice zdravilnih učinkovin tudi lepo barvo in dober okus. Ječmen lahko skuhate kot ričet ali celega skuhate in naredite na solato z dodatkom nekaj fižola, graha ali boba. Napenjanje po fižolu v kombinaciji s kašami ne pride tako do izraza, sicer pa je fižol pomemben pri pravilnem praznjenju prebavnega trakta. Poskusite in sami ugotovite kako se odziva vaše telo. Morda bi bilo dobro poskusiti vodo zamenjati s pitjem zeliščnega čaja. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič in oglasite se še kaj.