nekdo @ 2009-05-26 13:47:27

Veliko razmišljam o vplivu hrane na zdravje. Glede na to, da ste na našem planetu že kar nekaj več let kot jaz me zanima sledeče. Ali je bila hrana pred 40-50 leti res kvalitetnejša (najbrž da ja) in ali je bilo res manj bolnih ljudi? Kar grozi me dejstvo koliko mladih zboli, starejši pa je itak že skoraj vsak bolan! je to normalno? Je bilo tudi včasih tako, samo da danes tega ne vemo? Je kriva hrana, stres? kam nas to pelje....kaj bo z našimi potomci, ko so že pri dveh letih polni kemije? hvala za vaš kometar.

Ivan Maršič @ 2009-05-29 09:37:19

Spoštovani gost ! Vedno bolj je skrb mnogih, kako hrana vpliva na zdravje. Zdravljenje je žal postala donosna industrija, ki daje prednost številu bolnikov ,zdravstvenega osebja in proizvodnji zdravil farmacevstke industrije. Vedno sem bil prepričan, da imamo zdravstvo za to, da bi bilo manj bolnih in vedno več produktivnih do globoke starosti. Zdravnik naj bi prvenstveno postal bolnikov svetovalec in pomočnik. Sedaj se omenja, da naj bi bil celo bolnikov partner. Sprašujete me, če je bila hrana pred 40 timi leti bolj zdrava, kakor je sedaj. Nekaj manj kemije je res bilo, toda glavna razlika je v tem, da smo manj jedli in porabili tisto kar smo dali v sebe. Moj predlogi kako naprej: odreči se je treba škodljivim razvadam, kot je kajenje in pitje kave. Ne jesti ocvrte ali kako drugače na vročini obdelane hrane. Prednost naj imajo žitni izdelki pred mesnim. Vsak grižljaj dobro prežvečimo in nehajmo jesti, ko je želodec do tričetr poln.Več bodimo na zraku in izkoristimo vsak prosti čas za gibanje. Negativni stresi naj gredo mimo nas. Tako jaz živim že 40 let in nisem bil pri zdravniku. Pred tem pa sem bil hudo zbolel, odklonil sem tvegano operacijo in se sam ozdravil. Pri 75 letih imam še vedno obrt, nekaj zaposlenih in nimam občutka, da dela ne zmorem. Sprejmite moj pozdrav in hvala za dobro vprašanje Ivan Maršič