Katja @ 2004-11-03 08:53:09

Sem še mlada, poročena in imam prvega otroka.Izhajam iz družine v kateri se je vedno in dobro jedlo.Najbolj važno je bilo, da je bilo vedno veliko mesa, sladkega peciva, prave kave in tudi alkohola. Vodila nas je misel: živimo za to, da dobro jemo.Prepričani smo bili, da bomo tudi zdravi ob dobri in obilni hrani, pa ni bilo tako, ampak prav obratno. Prijeteljica mi je svetovala, da naj obrnem življensko pravilo in spoznam, da jemo za to, da bi bili zdravi in z veseljem delali. Tako sem tudi storila. V službi imam svoj računalnik in sem z veseljem prebrala Maršičeve internetne strani in se odločila, da tudi sama kaj vprašam v Forumu, ki ga redno berem. Za začetek bom vprašala: ali je bolj zdrava surova ali kuhana hrana. Se zahvaljujem za odgovor in pošiljam lep pozdravček! Katja iz Velenja

Ivan Maršič @ 2004-11-09 18:08:17

Veliko se je govorilo in pisalo na temo ' Proč s kuhinjskim loncem'. To ni bilo prvič. Moje mnenje je že nekaj desetletij, da naj se je presno to, kar lahko telo v surovi obliki tudi presnavlja.Presna hrana ima nekatere prednosti pred kuhano. Ohranijo se encimi in vitamini. Sem pa priti razkuhani hrani, pol ure je dovolj tudi za kuhanje govedine. 'Juha' pa se zevrže, ker je v njej vsa kemija, ki jo je žival zaužila s hrano in andrenalin, ki se je živali razlil po telesu pred usmrtitvijo. Tudi bolj čvrsto zelenjavo, ki jo lahko jemo presno, je pametno pred uporabo preliti s kropom, da se razkuži. Svetovna zdravstvena organizacija je priporočila to razmerje med presno in kuhano hrano: 50:50 %. Le oglasite se še kaj.