robi @ 2005-09-07 15:51:16

Najprej moram pohvaliti forum. Imam vprašanje, ki zadeva po statistiki kar 60 % prebivalstva. Kako nad želodčno kislino z zdravo prehrano? Bil sem na gastroskopiji in ugotovljeno je bilo, da imam nizek pH (= 1) želodčne kisline. Nimam pa razjed želodca in dvanajsternika. Me pa zaradi visoke kisline ves čas sili na suh dražeč kašelj. Zdravniki vedo povedati da nekaterih živil ne smemo uživati (čokolada, paradižnik, mleko, bel kruh, maščobe, kava, alkohol), nihče pa pravzaprav ne pove kaj bi bilo koristno ali celo zdravilno za ljudi s temi težavami. V upanju na koristne informacije se obračam na vas.

Ivan Maršič @ 2005-09-12 15:21:15

Dragi Robi ! Zdravniki so vam prav svetovali glede hrane, ki vam kisa prebavne sokove. Sam bi dodal, da je tudi zelo važno kako je hrana pripravljena. Ne jejte ocvrte in pečene hrane, tudi ne pikantne, ker ta draži želodčno sluznico, da izloča kislino.Hrana naj bo na kratko kuhana, zabeljena in soljena bolj skromno ter šele na krožniku. Živila, ki so alkalna in zvišujejo pH pa so: (našteta od močno bazičnih do malo bazičnih) Vse stročnice, surovi mandeljni, jabolka, pesa, brokoli, avokado, banane, zelje, cvetača, robidnice, borovnice, zelena, melone, češnje, kumare, koruza (sveža), dateljni, zeleni fižol, fige (sveže), grozdje, ohrovt, morska trava, limone, zelena solata, proso, gobe, javorov sirup, mango, gorčična semena, okra, čebula, nektarine, peteršilj, pomaranče, drobnjak, ananas, breskve, hruške, redkev, rozine, rabarbara, maline, jabolčni kis, špinača, bučke, kreša, lubenice. Sporočite kako ste uspeli.