Tadeja @ 2009-01-26 11:06:39

Pozdravljeni, gospod Maršič. Morda vam bo moje vprašanje neprijetno, saj vem, da je zelo nehvaležno dajati mnenje o kakih proizvodih, ker hitro se najde nekdo, ki je ob tem zaradi takega ali drugačnega vzroka prizadet. Sama sem v dilemi, pa sem se odločila, da vas poprosim za vaše iskreno osebno mnenje. -Himalajska sol? Rada bi s preprostimi zamenjavami naredila kaj za svoje zdravje, zato sem v kuhi običajno morsko sol zamenjala s himalajsko. Pa imam kljub temu nekaj pomislekov. Morska sol, sol iz našega Jadranskega morja, kaj ni ta bolj primerna za naše telo, kot pa neka kamena sol iz tistih oddaljenih krajev? Sem morda nasedla dobri propagandi, ko sem tako nekritično sprejela nekaj tujega? Kaj mi svetujete? Naj ne kompliciram in preprosto brez slabega občutka uparabljam - morsko sol? Hvala za odgovor in vam želim vse dobro. Tadeja

Ivan Maršič @ 2009-01-30 15:42:35

Spoštovani, ne vidim nič posebnega v tako imanovani "Himalajski soli". Gre za trgovski trik in trgovci so odkrili novo prodajno nišo. Gre za kameno sol, ki je drobno zmleta. Kupil sem jo,vendar uporabljam domačo morsko sol. Zelo se prizadevam, da bi manj solili našo jed. Na dan je dovolj za malo žličko soli, t.j. 5 gramov. Vedeti moramo, da so industrijski prehrambeni izdelki že preveč slani, tudi kruh.Za polovico lahko zmanjšamo količino soli, če ne kuhamo v slani vodi.Sol in maščobo damo na jed šele ko je kuhana, ali celo že na krožniku.Okus po slanosti bo ostal, zaužili pa bomo manj soli. Tudi samo kuhanje skrajšamo, če živilo ne solimo, ko se kuha. Vse to sam tudi sam večkrat preizkusil. Lep pozdrav od Ivana Maršiča.