Milan D @ 2008-02-20 11:39:10

Gospod Maršič, kadar se piše o zdravi hrani, se pogosto omenja, da bi morali večkrat dnevno jesti sadje. Južno sadje, ki je v tem času drugod zraslo, je drago in kdo ve kako obdelano s pesticidi ter nezrelo pobrano. Doma imamo manjši vrt s sadovnjakom in v njem 10 jablan. Jabolka so lani dobro obrodila, ker pa jih ne škropim , niso prav lepih oblik. Nekaj smo jih spravili v klet, pa se bojim, da bodo segnile, ker jih domači nimajo prav radi. Mislim, da je domače jabolko tudi zdravilno in bi kaj rad o tem vedel. Hvala, če boste o tem kaj napisali v vašem internetu. Vas pozdravljam Milan iz Dolenjske.

Ivan Marsič @ 2008-02-23 11:49:05

Spoštovani Milan, o jabolkih bi lahko rekli vse najboljše. Otrokom pomaga do zdrave in hitre rasti, odraslim pa pomlajuje organizem. Žal, to pretežno velja za domača jabolka, ki so dozorela brez uporabe kemije. Bodite srečni, da imate taka jabolka, ki jih ni treba lupiti in s tem zavreči mnoge koristne snovi, ki so pod olupkom. Iz strokovne knjige zdravnika dr.Haya bom izpisal, zakaj je jabolko vse dobro: krepi živce, spodbuja delovanje prebavil, znižuje holesterol, krepijo srce in ožilje, znižujejo visok krvni pritisk in pomagajo pri zdravljenju diabetesa. Neškropljena jabolka niso na vpogled tako lepa, kakor tista, ki jih ponuja trgovina. Zalogo jabolk porabite na različne načine. Le dobro jih operemo in jih ni treba lupiti. Najbolje je jesti presna, vem pa, da marsikje tudi pečejo jabolka. Izrežejo peščišče, v luknjico dajo nekaj rozin ali narezanih suhih fig, lahko tudi malo medu in jih na temperaturi do 120 stopinj spečejo. V hladilniku so pečena jabolka tudi po en teden. Dobro je, če jabolka v kleti večkrat preberete in morebiti nagnite izločite. Imejte jih v zabojčkih in v časopisnem papirju, da preprečite prehitro 'dihanje'. Če je le mogoče, naj bo temperatura do 5 stopinj. Na ekološki tržnici pa bi taka jabolka zlahka prodali. Sporočite nam, kako ste uspeli. Vas pozdravlja Ivan Maršič.