Jolanda @ 2006-02-06 16:55:48

Gospod Maršič ! V naši družini se najmanj enkrat tedensko pogovarjamo o tem, kaj bomo storili za svoje zdravje. Hčerka, ki je študentka, je postala navdušena nad vašimi idejami in hoče dokazat, da tudi sama ne bo več potrebovala zdravniške pomoči. Tudi jaz, njena mama, jo podpiram. Moški del družine, še posebno sinova in tudi mož, pa pravijo, da se ne bodo odrekli okusni hrani. To pa je različno meso, posebej če je ocvrto in pečeno, pražen krompir, pecivo in kava na tešče, ter po kosilu. Hčerka jim poskuša dopovedati, da je človek po svojem ustroju predvsem rastlinojedec, moški del družine pa trdi, da je človek vsejedec in mu še najbolj ustreza meso. G.Maršič, ali vi poznate kaj več argumentov v dokaz, da smo ljudje predvsem vegetarijanci. Hvala za vaš trud ! Jolanda iz Kranja

Ivan Maršič @ 2006-02-13 12:05:58

Spoštovani ! Tisti, ki se ne želijo odreči mesu, pogosto trdijo, da je človek mesojedec, vegetarijanci pa pravijo drugače. Povzel bom, kaj je o tem napisal zdravnik Harvey Diamond ( Slov. izdaja: Zdravo življenje, str.93) Zobje mesojedcev so dolgi, ostri in zašiljeni. Njihova čeljust se pomika le navzgor in navzdol. Ljudje pa imamo kočnike s katerimi drobimo in meljemo hrano in čeljust se premika levo in desno. Slina mesojedcev je kisla in namenjena prebavi živaljskih beljakovin, naša pa alkalna za presnovo škrobne hrane. Črevesje mesojedcev je 3 krat daljše od njihovega trupa, naše pa 12 krat. Mesojedi imajo grob jezik, naš pa je gladek.Urin mesojedcev je kisel, naš pa alkalen. Naj bo za sedaj dovolj. Naštel bi lahko še več vzrokov, da smo ljudje pretežno rastlinojedci. Ne pozabimo, da je dovolj že dokazov, da smo tudi bolj zdrav in dalj živimo.

2006-05-11 16:18:50

[quote:3420rjzv]...da smo ljudje pretežno rastlinojedci. [/quote:3420rjzv] Tega, da smo pretežno rastlinojedi, verjetno nihče ne zanika. Saj tudi tisti, ki so zelo "na meso", pojedo mogoče 1/5 mesa glede na skupno dnevno zaužito hrano, ostalo so žita, zelenjava in sadje. In težko bi našli koga, ki bi lahko zdržal dalj časa izključno na mesni hrani, ne da bi se mu uprla. Zato se mi zdi primerjati telesni ustroj čistih mesojedcev s človeškim navadno zavajanje. Če že, naredite hkrati še primerjavo s čistim rastlinojedcem, pa boste našli vsaj toliko razlik kot pri primerjavi z mesojedcem. Resnica je pa nekje na sredini. Človek se hrani z mešano prehrano, enako kot prašič (ki nam je po telesnem ustroju zelo podoben), opica, medved... Seveda je pa od posameznika odvisno, kakšno razmerje živil mu ustreza in je prav, da vsak pri tem sledi notranjemu glasu, ne pa trenutni modi. Običajno je pač tako, da ženskam bolj ustreza večji delež rastlinskih živil in so zato z veseljem zagrabile vegetarijanstvo kot smisel življenja. Moškim pa pogosto bolj ustreza nekaj več živalskih živil. Vzroki za oboje izvirajo še iz časov praljudi in se pri današnjem načinu življenja resda počasi izgubljajo, ampak, lepo vas prosim... dovolite tudi drugim, da živijo po svojem prepirčanju. Moda se bo pa itak čez nekaj let spremenila, saj se je tudi do zdaj že velikokrat. p.s.prostite, nisem se utegnila registrirati, se bom pa takoj naslednjič, ko obiščem vaš forum.