Darko @ 2009-12-23 15:10:55

Spoštovani g. Maršič! Zanima me kako gledate na čebelje pridelke in izdelke. Predvsem kaj svetujete, kateri med je bolj priporočljiv glede na teren, kjer ga čebele nabirajo. Kaj menite o propolisu, čebeljem vosku in cvetnem prahu. Za kaj se uporablja in ali ni morda kaj od tega tudi nevarno za zdravje? Hvala in vesele praznike vam želi čebelar Darko.

Ivan Maršič @ 2009-12-30 18:09:37

Spoštovani Darko! Čebelji pridelki in izdelki iz čebeljih pridelkov zelo dobro učinkujejo na zdravje človeškega organizma. Zdrav je vsak med, seveda za zdravega človeka in če je pridobljen v neokrnjeni naravi in pravilno shranjen in ne pregret. Med vsebuje veliko učinkovin, ki se s kuhanjem in celo s segrevanjem preko 40 stopinj uničijo, tako da ga vedno dodamo v ohlajen čaj. Osebno menim, da je kostanjev med najmočnejši z vitamini in minerali in ga lahko previdno in omejeno uživajo tudi sladkorni bolniki, dober je za celjenje ran, uravnavanje prebave, za boljše delovanje jeter in pri kroničnih vnetjih želodca. Sivkin in žajbljev med se uporablja za razkuževanje in pri težavah z dihali. Cvetlični med dobro dene ožilju, lipov med pa dihalom in ga porabljamo pri prehladnih obolenjih. Za krepitev organizma in obrambnega sistema je najboljši gozdni, hojin ali cvetlični med. Otrokom sladite čaj z gozdnim ali s cvetličnim medom. Propolis je naravni antibiotik tako za čebele, kot človeka. Uporablja se ga kot razkužilo, krepitev obrambnega sistema ter zdravljenje vnetji. Zelo učinkovit je za zdravljenje ustne sluznice in grla. Cvetni prah so drobna zrnca cvetnega peloda, uporaba v čaju krepi telo, vpliva na rast in izboljšuje kri. Najdragocenejša snov, ki ga proizvajajo čebele za svojo matico pa je matični mleček zaradi velike koncentracije vitaminov, mineralov, rudnin in aminokisline. Vrača moč in energijo ter obnavlja celice, zato je primeren za zelo oslabljene in šibke posebej starejše ljudi. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič!

Anja @ 2012-04-18 13:43:34

Pozdravljeni, kako se uporablja kostanjev med pri kroničnem vnetju želodca? Z veseljem sem prebrala vaš članek v reviji Jana, nekaj vaših nasvetov že nekaj časa uporabljam vsakodnevno. lep pozdrav, Anja