Katarina @ 2008-04-17 11:17:53

Spoštovani g. Maršič, sem upokojena medicinska sestra in še sorazmeno mlada ter pri moči. Že, ko sem bila v službo, sem se navduševala za alternativno zdravljenje. Od kar pa redno berem vaš internet, sem vedno bolj prepričana, da je hrana glavni činitelj za dobro zdravje in dolgo življenje. Vaši odgovori so mi zelo všeč, imam le to pripombo, da so pretežno namenjeni bolnim. Mislim, da bi bilo treba kaj nameniti tudi zdravim, da bi ti vedeli, kako naj si z zdravim prehranjevanjem ohranijo zdravje. V zadnjem letu se mi je nabralo 10 vprašanj in ker bi to bilo preveč naenkrat, bi vam vsak teden poslala po eno vprašanje. V vaših odgovorih pa pričakujem, da poveste svoje dolgoletne izkušnje, ki so pretežno tudi strokovno potrjene. 4. vprašanje bi bilo: marsikdo je prepričan, da si bo ohranil in utrdil zdravje s presno-surovo hrano. Govorila sem z znancem, ki je več mesecev jedel samo presno hrano. Imel je hude težave in zdravnik mu je prepovedal tako hrano. Rada bi slišala vaše mnenje o prehranjevanju živil brez lonca, kakor to piše v neki knjigi, ki jo je napisal zdravnik Walker. Se Vam zahvaljuje in pozdravlja Katarina

Ivan Maršič @ 2008-04-19 16:50:35

Cenjena ga. Katarina, pred nekaj leti je tudi k nam prišla modrost, da naj bi jedli presno (surovo) hrano za to, da bili bolj zdravi. Nekateri so res prišli samo na presno hrano, niso bili tako redki, ki so se hranili samo s sadjem. Kmalu se je pokazalo, da gre za novost, ki ima nekatere prednosti, ne more pa veljati za vsakogar. Jaz zagovarjam stališče, da naj ima prednost presna hrana, če je že po naravi živilo tako, da ga ni treba kuhati. ' Živa hrana' daje več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, kakor kuhana. Odsvetujem pa predolgo kuhanje in obdelovanje kakega živila še z drugimi kulinaričnimi posebnostmi, samo da bi bila hrana lepša za oči in bolj okusna za okuševalne brbončice. Strokovno je do sedaj dognano, naj presno hrano uživajo v bolj toplih krajih, ljudje, ki v sebi čutijo veliko energije- so znotraj telesa vroči. Ni pa presna hrana primerna za tiste, ki jih rado zebe, če živijo v hladnejših krajih in so tudi telesno bolj šibke narave. Pri prehranjevanju mislimo na vse to, pa še na varčnost in zdravo hrano. Če odmislimo nesreče, je pravzaprav vse, kar se dogaja z našim telesom, posledica tega kar damo vanj. »Smo to, kar jemo!« Pričakujem novo vprašanje in vas lepo pozdravljam. Ivan Maršič