Vesna_R @ 2012-04-18 22:23:25

Spoštovani! Z zanimanjem sem prebrala današnji članek v reviji Jana. Sama sicer nimam posebnih zdravstvenih težav, v službi pa večkrat nanese, da se pogovarjamo o zdravi prehrani in pijači. Te dni se navdušujemo nad jutranjimi sadnimi napitki, pripravim ga tako, da s paličnim mešalcem zmiksam sveže oprane koprive in regrad in dodam košček sadja, pomarančo, banano. Tako da se da napitek popiti. Prosim Vas za mnenje o tem. Vnaprej Hvala in lep pozdrav na Škofljico.

Ivan Marsic @ 2012-05-10 08:45:24

Spoštovana Vesna! Zdravilnost kopriv je splošno znana in način priprave in uživanja je vsekakor primeren. Pomembno pa je, da naberete prave koprive, ki so ravna ta čas najboljše za nabiranje in uživanje. Sicer rastejo tudi kasneje, vendar so na poletje in jesen bolj čvrste. Prava kopriva (velika kopriva) ima steblo štirioglato, seveda prava kopriva tudi peče, kar vam mimogrede de vedeti, da nabirate prav. Koprive vsebujejo množico vitaminov in mineralov, veliko beljakovin, ter dosti več železa, kot ga ima špinača. Nadalje obilo kalcija, kalija, magnezija, vitamina C in vitamine B skupine. Koprive delujejo kot antioksidanti. Uporaba kopriv lahko zelo pomaga pri našem splošnem zdravju in jačanju imunskega sistema, ureja prebavo, odpravlja utrujenost, deluje na žleze in vzpodbuje delovanje jeter in žolča. Torej kar tako naprej in pazite tudi na ostalo prehrano. Ne jejte razhudnikov, posebej ne krompirja in paradižnika, čim manj mesa, posebej pa ne cvrite, pečite in ne pražite nobene hrane, ne mesa, ne zelenjave. Ne pijte kave in se izogibajte vseh belik sestavin pri prehranjevanju, torej bele moke, soli, sladkorja. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič.