Nataša V @ 2007-01-15 10:50:12

Cenjeni g. Maršič ! Že kako leto berem vaš forum, na srednji šoli, kjer učim, imamo računalnik in v glavnem vse preberem. Že lep čas pri nas doma ne kuham več goveje juhe, ki jo vi odločno odsvetujete in zapisali ste, da je to živalski urin.Med mojimi otroci je zaradi tega veliko godrnanja. Te dni pa mi je mož prinesel časopis v katerem piše, da je najstarejši Slovenec Ivan Jaklič doma iz Velikih Lašč. Star je 106 let in njegova vsakodnevna hrana je goveja juha ter štrukli. Pri nedeljskem kosilu smo imeli grahovo juho in iz protesta nihče ni hotel jesti te juhe. Zahtevajo govejo z rezanci. Vse to podira moje načrtovanje, da bi se zdravo prehranjevali, bili čili in zdravi kakor ste Vi in dolgo živeli. Kako naj prepričan moža in oba otroka, da so vaši nasveti dobronamerni in jih je potrebno upoštevati. V naprej hvala za spodbuden odgovor. Nataša iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-01-23 11:33:03

Cenjena Nataša iz okolice Ljubljane, ni moja pogruntacija, da je goveja juha škodljiva za zdravje. Da je postala živalski urin, pa so jo prvi imenovali nekateri ameriški zdravniki. Sam se ne spominjam kdaj sem jo nazadnje jedel in jo niti psu ne bi dal. V kosteh in mišicah govedi je veliko kemije, ki jo je žival zaužila med svojo rastjo. Da bi hitro zrasla in ostala zdrava tudi v utesnjenem prostoru, ji dajejo med krmo rastne hormone in zdravila, največ antibiotike. Vse to se s počasnim kuhanjem izloči v juho in nevedneži to pojemo kot nekaj slastnega. K strupninam, ki jih že imamo v telesu se pridružijo še te iz juhe in jih naše telo poskuša izločiti v obliki izpuščajev, alergij, revme in drugih civilizacijskih bolezni. Častitljivi stoletnik g. Ivan Jaklič je bil tudi pri meni glede njegovega prehranjevanja in iz pogovora z njim, ne bi mogel reči, da je goveja juha njegova pogosta hrana. Prej nasprotno. Domnevam, da je novinar, ki jo to zapisal, sam ljubitelj goveje juhe in je to po svoje zapisal. Če je navajenost na "govejo juho", jaz dajem ta pojem v navednice, res tako močna, lahko zmanjšamo škodljivost, in sicer tako: meso damo v krop in kuhamo 10 minut. Vodo odlijemo v kanalizacijo in zavremo drugo vodo. V vrelo damo meso, in ko je skoraj kuhano dodamo jušno zelenjavo. To bo vsaka kuharica lahko napravila v korist zdravja svoje družine. Cenjena gospa Nataša, da bi še drugi vedeli, kako ste uspeli, se še kaj oglasite na našo spletno stran. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič.

Kitty @ 2007-05-29 12:34:32

Mogoče ste pa pozabili, da imamo nekateri v odročnih krajih še vedno doma vzrejene živali, ki se prehranjujejo z naravnimi krmili. Meso teh živali ne vsebuje nobene kemije. Je torej tudi juha iz tega mesa "urin"?? Mislim da američani niso najbolj primerni za predavanje o zdravi prehrani, glede na to koliko jih trpi zaradi predebelosti in bolezni povezanih s preveliko telesno težo. Lp, Kitty

Ivan Maršič @ 2007-06-02 17:01:53

Lep pozdrav gospa Kitty! Se strinjam z vami, da kje v odročnih krajih še vzrejajo živino brez sodobne kemije. Tudi sam sem mislil, da tako meso ne vsebuje zdravju škodljive snovi. Življenjske izkušnje pa mi pravijo drugače. Mnogi, ki imajo radi govejo juho, so imeli pogoste težave in nekateri so prezgodaj zapustili ta svet, ker se tudi tej 'zdravi' goveji juhi niso odrekli. Odkril sem, da juha iz mesa zgošča kri in srčnih infarktov je vedno več. Juha, največkrat iz posušene svinjine je nekdaj na vasi imela le drugačen pomen. Ljudje so veliko delali, hrana je bila slaba, pili so predvsem vodo in juha je le vsebovala nekaj maščobe, ki je okrepila izčrpani organizem. Jedli so jo le enkrat na teden. Danes pa je stanje drugačno. Strinjam se z vami, da ameriški način prehranjevanja ni vedno primeren za nas. Vendar, kar je bilo pred leti v ZDA, je danes že pri nas ( hitra hrana). Temu se najbrž ne moremo izogniti. Hvala vam za vaše mnenje. Vas pozdravlja Ivan Maršič.

rachek2 @ 2007-06-05 11:25:42

Meso teh živali ne vsebuje nobene kemije. Je torej tudi juha iz tega mesa "urin"??

http://www.svet-je-lep.com/prehrana/naravna_higiena/koncentriran_zivalski_urin.php Na zgornjem naslovu je kompletna argumentacija, zakaj je goveja juha urin - ker izmenjava med celicami in krvjo zaklane živali še vedno poteka, ampak, ker krvni obtok ne deluje več, se kri skozi ledvica (ali jetra, vedno pozabim) ne čisti več. Torej, goveja juha sama je strup, tista, ki je skuhana iz mesa živali iz množične reje, pa je še večji strup, saj živalim dajejo vse mogoče dodatke in zdravila zaradi bolezni, ki so posledica stresa in vrsti neprimerne reje. Še posebej je z zdravili(antibiotiki) nafilana perutnina, ki živi v najbolj nemogočih razmerah. [quote:1dul1jj0]Mislim da američani niso najbolj primerni za predavanje o zdravi prehrani, glede na to koliko jih trpi zaradi predebelosti in bolezni povezanih s preveliko telesno težo. [/quote:1dul1jj0] To je precej grobo posploševanje. Higienizem(zgornji članek je napisal t.i. higienist) sam je ravno v ZDA zelo razvit, kot posledica (slabih) življenskih in prehrambenih navad američanov. Tudi sam sem že naletel na kar nekaj idiotov, ki so mi s cigareto v roki zelo mirno in z velikim zaskrbljenjem pojasnili, da vegetarijansko prehranjevanje ni dobro za moje zdravje, pa zato še ne trdim, da so vsi kadilci idioti in tako tudi vsi američani niso debeli.

Ivan Maršič @ 2007-06-09 10:18:22

Zdravnik o goveji juhi Če uživate govejo juho, pijete koncentriran živalski urin! Tako pravi zdravnik dr.Raymond Barnard in nadaljuje: "Meso zaklane živali je strupeno. Še nekaj ur po smrti poteka izmenjava med celicami in ostankom krvi. Odpadne strupene snovi, ki jih celice izločajo, nimajo več izhoda iz ubite živali, oziroma njenega trupla, mesa." Prav te snovi pa dajo juhi tako značilen okus, čeprav so te snovi kemično URIN in imajo tudi takšen vonj. "Močna, zdrava krepčilna juha", ki jo priporoča celo umetnost medicine, je praktično koncentriran živalski urin! Če te odpadne snovi iz mesa izperejo, ostanejo samo mesna, beljakovinska vlakna (kot edina sestavina mesa), ki so popolnoma brez okusa, torej neprivlačna za "hranilni obrok". Prav ti strupi so tiste snovi, po katerih mesojedi ljudje tako zelo hrepenijo, čeprav se tega ne zavedajo. Če so odstranjeni - izprani, meso izgubi svojo privlačnost. "Meso je srčno vzpodbujevalo, strupi v njem neposredno vplivajo na delovanje srca; srce vegetarijanca srednjih let utripa cca 58 krat na minuto, mesojedega človeka pa kar 72 krat - to so povprečne vrednosti, toda teh 1500 srčnih utripov več v 24 urah ima seveda svoje posledice za življenjsko moč: visok krvni tlak, bolezni ožilja in srca - otrditve žilnih sten, zgodnjo senilnost", razlaga dr. medicine R. Barnard.