kalakala @ 2010-06-30 08:08:13

Po 35 letih sso se mi v ledvici nakopičili številni kamenčki in pesek, kar mi je povzrčilo številne probleme. Kamne sicer nisem dal v analizo, vendar se je po njihovi izločitvi takoj videlo, da gre za nastanek zaradi kalcija. Pred 35 leti sem imel enak problem in takrat mi je bilo odvetovano, da zaradi alergije na mleko tako goveje,ovčje in kozje, ne smem uživati njih izdelke. Tega sem se držal vse do pred letom dni nazaj, ko sem se s temi izdelki dobesedno basal,ker sem mislil, da se mi ne bo nič zgodilo. V tej zvezi pa me zanima, ali je možno,da mi kamenje nastaja v ledvici le zaradi alergije na mleko in vsebnosti kalcija v njem, ali ne.Namreč, kalcij je v mnogih živilih, ki jih tudi uživam,zelenjava,sadje. Ali se moram izogibati vseh teh živil, ali zgolj le mlečnih in kot drugo,kje bi dobil seznam vse živil,ki vsebujejo kalcij in tretje, ali se kalcij v vseh živilih pri kuhanju uniči ali ne. LP Mile

Ivan Maršič @ 2010-07-03 07:01:43

Spoštovani Mile! Menim, da je vzrok za nastanek ledvičnih kamnov v slabi presovi, ki pa je posledica nezdrave prehrane in kopičenju neizgorelih maščob. Ne glede na vašo domnevno alergičnost na mleko vam kot odraslemu le-to tako ali tako odsvetujem. Tudi mlečne izdelke razen probiotičnih jogurtov in kislega mleka. Ali ste na to alergični boste ugotovili sami. Človek je namreč svoj najboljši zdravnik, saj sam po počutju najbolje ugotoviš katera hrana ti škoduje in katera ne. Kalcij se s kuhanjem ne uniči, veže pa se z maščobami in beljakovinami in če ni presnove so tu kamni. Svetujem vam, da se odrečete ne samo mleku, sirom in ostalim mlečnim izdelkom razen že omenjenega jogurta in kislega mleka ampak tudi mesnim juham, kavi ter pečeni in cvrti hrani. Često pa jejte hrano na osnovi ječmena kot ričet ali pa kuhan ječmen na solato, ovsene kosmiče, redko polento z dodatkom čebule in česna in pijte ovsen čaj. Tudi s soljo je treba previdno in svetujem, da si hrano solite šele na koncu kuhe oz. na krožniku. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič!

2010-07-04 17:47:36

GospodMaršič! Ravnokar sem prebral Vaš odgovor. Ja, bo držalo. Imel sem dokaj nezdravo prehranjevanje. Pil sem kavo obvezno z mlekom, pil po 2l radenske, jedel sire, ovčjo skuto, jogurte.Mesne izdelke tudi konzervirane, natu veliko suhomesnih izdelkov, raznih salam,klobas itd., da ne omenjam sladkarij in čokalad. VSE TO SEM ZDAJ DOBESEDNO ČRTAL. Včeraj sem dobil knjigo dieta za ledvične bolnike. Bolj ko jo prebiram manj vem. Prebiram razne komentarje in članke na internetu, pa me to še bolj razdvaja. Namreč, probleme imam z alergijami na mlečne izdelke, kjer je prisoten kalcij in maščobe. Kalcija je povsod, maščobe tudi. Zato vas prosim, da mi pomagate in mi napišete katera živila lahko sploh uživam in pa kje dobim recepte za kuhanje. Sicer v vašem odgovoru ste mi napisali nekaj teh živil, samo to je le za nekajrat,obstojajo še druga živila katera lahko v zmernih količinah uživam. V tej zvezi bi tudi prosil za seznam tistih živil, ki bi se jih moral že na daleč izogniti. Vkolikor ste takšne podatke že objavili na tem portalu, bi prosil, da me samo usmerite na mesto kjer bi jih lahko dobil, da ne bi Vas obremenjeval in da ne bi zadeve duplirali.Pa še to, kaj svetujete, kako naj pripravljam hrano, glede na to, da ne sme biti mašob,ali zgolj kuhana,katera olja naj uporabljam, kako je s česnom, katerega uživam dnevno.