Pepina @ 2007-08-16 09:50:59

Spoštovani gospod Maršič! Že nekaj let sledim vašim nasvetom, ki jih dajete na Internetu, v raznih revijah, včasih pa poslušam tudi radiju. Sem učiteljica gospodinjstva na šoli. Sprejemam mnoge vaše nasvete in o zdravi hrani pripovedujem tudi drugim učiteljem. O tem poučujem tudi učence in jih navajam, da sledijo vašem zgledu. Vseh vaših nasvetov, pa žal ne morem osebno sprejeti. Trdite , da so razhudniki škodljivi za zdravje. Sprejela sem vaše mnenje glede krompirja, ki ima visok glikemični indeks, krompirja zelo redi in to vodi v mnoge bolezni. Iskala sem po različnih virih, da bi kje našla potrditev za vaše mnenje, da paradižnik škodi zdravju. Povsod sem prebrala, da spada med najbolj koristna in zdrava živila. Prepisala sem nekaj trditev iz Interneta, ki so bili znanstveno potrjeni: »Paradižnik ima številne zdravilne lastnosti. Poleg tega, da gre za idealno živilo, ima tudi zdravilnih lastnosti. Paradižnik spodbuja delovanje želodca, trebušne slinavke in jeter, spodbuja apetit in se priporoča revmatikom. Previdni moramo biti z zelenimi deli paradižnika, ki vsebujejo solanin, ta pa lahko povzroči glavobol in slabost. Pa še en nasvet: če vas piči osa ali kaka druga nadležna žuželka, priporočajo, da na prizadeto mesto položimo prerezan paradižnik. Izkazalo se je, da naj bi ti rdeči plodovi pomagali preprečevati srčni infarkt in možgansko kap. Britanski znanstveniki so odkrili, da ima napitek iz paradižnikovega izvlečka, ki je enakovreden dvema paradižnikoma, podoben učinek na redčenje krvi kot aspirin. Paradižnikov napitek je za 25 odstotkov zavrl nastajanje krvnih strdkov. Paradižnik deluje zaščitno pri nastanku raka, predvsem raka na prostati. Z zviševanjem zaužitih porcij paradižnika se zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati, kar za 50 odstotkov. Nove študije pa kažejo, da paradižnik pomaga varovati tudi pred rakom dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč. Ugotovitev, ki bo prav gotovo marsikoga zanimala je, da je predelan paradižnik v obliki omake in mezge je pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka bolj učinkovit kot surov paradižnik. Paradižnik ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Likopen s svojim antioksidacijskim delovanjem v telesu nevtralizira proste radikale skupaj z drugimi močnimi antioksidanti v paradižniku (vitaminom C, betakarotenom). V nasprotnem primeru bi prosti radikali lahko poškodovali celice in celične membrane. Ta zaščita zmanjšuje tveganje za nastanek vnetij in tako tudi za napredovanje arterioskleroze. Paradižnik je tudi dober vir kalija, niacina, vitamina B 6 in folatov. Gospod Maršič. Zelo Vam bom hvaležna, če boste napisali dokaze, ki naj bi pričali o škodljivosti paradižnika. Za sedaj tudi sama ne morem biti drugačnih misli, toliko bolj, ker letos paradižnik dobro rodi in ga imam tudi sama na vrtu. Pričakujem, da mi boste kmalu odgovorili. To zanima tudi druge goste, ki sledijo vašemu Internetu in dobronamernim nasvetom, ki nam jih dajete. Vas lepo pozdravlja Učiteljica iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-08-18 16:03:41

Cenjena Učiteljica iz okolice Ljubljane ! Vesel sem tudi prispevka v katerem kdo drugače misli ali ve, kakor sem sam prepričan. Umni možje so zapisali, da različna mnenja peljejo do najboljše resnice. O paradižniku je bilo zadnjih desetletji že obilo nasprotnih mnenj in 'znanstvenih' dokazov. Sedaj ga znanstveniki hvalijo. Nikoli pa ne zvemo kdo jim je naročil in plačal kako raziskavo. Seveda je tudi rezultat moral biti v službi prodaje. Amerikanci, od koder prihaja večina teh novosti, zelo priporočajo gensko pridelani paradižnik. Evropevci pa se tega branimo. Do spoznanja, da ne cenim paradižnik je minilo že veliko let. Pred več desetletji sem bil pogosto in hudo bolan. Notranji čut mi je dal vedeti, da mi škodita krompir in paradižnik. Ko tega nisem več jedel, so prenehale tudi vse težave in minilo je skoraj 40 let, od kar ni sem več bil pri zdravniku. Prijatelji in drugi iz mojega okolja so želeli vedeti kako sem ozdravel in povedal sem jim svoje izkušnje. Kdor je imel podobne tegobe in se ravnal po meni , tudi sam ni več imel težav. Kdor pa je zdrav, lahko tudi občasno uživa razhudnike, bolnim pa tega odsvetujem. Da ne bi jedli razhudnike sem več prebral tudi v strokovni literaturi, ki so jo napisali zdravniki. To velja zagotovo za revmatike, za tiste, ki imajo krvno skupino A. Zapis o tem najdete tudi v knjigi Carper: Hrana čudežno zdravilo, str.351. Junija je bila v DELU objavljena novica, da v več strokovnih raziskavah na Zahodu niso odkrili, da antioksidant likopen, ki ga je veliko v paradižniku, zdravi raka na prostati. Raziskava, ki je trajala dalj časa, je zajela 30.000 moških, ki so imeli težave s prostato. Če sem malo neskromen, želim povedati, da je znanost spet potrdila mojo misel o paradižniku. Že dolgo vem , da uživanje paradižnika povzroča vnetja. Za to ga odsvetujem. Pogledal sem malo po zdravniških forumih in našel na www.Med over, ker je tudi zdravnik dr.Peter Papuga zapisal, da vnetje pospešuje uživanje paradižnika. Ne smemo pozabiti, da nobena žival ne napade in ne je paradižnika. Kot zanimivost naj še to povem. Ne dolgo od tega je bila pri meni starejša žena. Razlagal sem ji kaj naj je, da ne bo imela toliko starostnih težav. Ko sem ji omenil paradižnik, mi je povedala, da je bila pred 50 leti pri najbolj znanem slovenskem zeliščarju in zdravilcu Koželju v Dobu pri Domžalah. Najprej ji je prepovedal uživanje paradižnika. Bodi za danes dovolj. Vabim še druge naše goste, da se oglasijo in napišejo svoja mnenja o paradižniku.. Se vam zahvaljujem, da širite med mladimi in kolegi mnenje o zdravi prehrani. Vse lepo pozdrava Ivan Maršič.

2007-10-20 20:32:40

Spoštovani g. Maršič! Opozarjam vas, da ste pri navajanju imena in naziva zdravnika Papuge nenatančni, mag. Petar Papuga, dr. torej gospod je zdravnik, ki je opravil magisterij nima pa doktorata znanosti kot izhaja iz vašega poimenovanja. Ker ste pri navajanju članka o Likopenu, ki naj bi bil objavljen v Delu, tudi nenatančni oz. tega članka ni mogoče najti v tem časopisu, smatram da so vaša izvajanja najmanj sporna. Lp, Aleksander Pišlar, tel. 01 43 62 334

Marjeta @ 2011-02-21 17:39:31

Iz knjige Healing with whole foods od avtorja Paula Pitchforda, str. 544-545, letnik 2002 Tomato Very cooling thermal nature; sweat and sour flavor; builds the yin fluids and relieves dryness and thirst; tonifies the stomach and cleans the liver; purifies the blood and detoxifies the body in general; encourages digestion and so is used in cases of diminished apetite, indigestion, food retention, anorexia, and constipation. Tomato relieves heat and accompanying symptoms such as high blood pressure, red eyes, and headache. To treat areas of stagnant blood in the body, tomato can be used as food and as an external pack of the raw finely sliced fruit on the stagnant site. Even though an acidic fruit, after digestion the tomato alkalizes the blood and so is useful in reducing the acid blood of rheumatism and gout. Vine-ripened tomatoes are best; green picked tomatoes that are later ripened can weaken the kidney-adrenal function. Cautions: Tomato upsets calcium metabolism and should be avoided in cases of arthritis. Large amounts of tomatoes are weakening for everyone. Dosage: 1-2 tomatoes twice daily.