purterka @ 2011-02-03 14:02:17

Pri nas smo zamenjali alpsko s surovim kravjim mlekom, kupljene sire z domačimi siri kmečkih sirarn, deloma uživamo poleg kupljenih tudi domače jogurte iz surovega mleka. Vsi vemo, da izdelki iz surovega mleka ponavadi vsebujejo več maščob oz je vse to večja energijska bomba z maščobami. Kaj je zdaj bolj pametno jesti bolj mastne stvari ali kupljene? Vsekakor sem za domače stvari ampak vseeno me skrbi recimo holesterol...Stara sem komaj 30 let tako da s tem nimam nikakršnih problemov ampak na dolgi rok...? Hvala za mnenje že vnaprej.

Ivan Maršič @ 2011-02-22 21:41:14

Spoštovana Purterka! Imate prav, če kupite surovo mleko od kmeta ali na mlekomatu je le-to zanesljivo z več mlečne maščobe kot sicer izdelki, ki jih dobite na trgovinskih policah. Najverjetneje velja to tudi za sire. Dejstvo pa je, da odraslim odsvetujem uporabo mleka in mlečnih izdelkov, razen kislega mleka, probiotičnega jogurta, kefirja in skute. Surovo mleko se da tudi posneti ali pa ga enostavno manj zaužijete. Sicer pa prav razmišljate, da se je potrebno prehransko preudarno obnašati pravočasno, ko smo še zdravi in si s tem zagotovimo brezskrbnejšo prihodnost. Če ste zdravi in telesno aktivni, lahko po pameti pojeste tudi obroke z več maščobe, če jo tudi pokurite. Izogibati pa se je potrebno nekontroliranemu basanju s kakršnokoli hrano. Lep pozdrav vam pošiljam Ivan Maršič!