Bralec @ 2008-06-02 21:26:39

Cenjeni g. Maršič, med zdravimi žitaricami mnogi dajo prednost piri. Ker se zanimam za zdravo prehranjevanje, vas prosim, če lahko kaj več napišete o tem žitu. Tudi to, kje so dobi in kako se uporablja. Ali smo lahko tudi alergični kot na pšenico ? Hvala in lep pozdrav od rednega bralca Vašega interneta

Ivan Maršič @ 2008-06-07 11:37:56

Pira je stara zvrst pšenice. Po nekaterih podatkih so jo pridelovali že pred 9.000 leti, omenjajo jo tudi v bibliji. Kot druga žita izvira iz Azije. Pira vsebuje veliko beljakovin, na katere so le redki preobčutljivi. Je bogato sladkega okusa in omogoča pripravo čudovitih polno zrnatih kruhov ki so prava delikatesa. Pira se razlikuje od ostalih vrst pšenice po tem, da so pleve trdno zraščene z zrnjem. Tako je zrno v veliki meri zaščiteno pred škodljivimi vplivi okolja. Zaradi velike vsebnosti beljakovin in bogastva z vitamini (predvsem vitaminov skupine B,vitamina A, vitamina E) in mineralnimi snovmi (visoke vrednosti so fosfor, železo in magnezij) ima pira idealno prehrambeno sestavo. Kvalitetna beljakovina se po zgradbi aminokisline razlikuje od beljakovine, ki je npr. v pšenici. Zaradi tega piro zelo dobro prenašajo ljudje, ki so alergični a beljakovine drugih žit. Pira je tudi pri nas na prodaj. Prideloval jo je tudi g. Konda iz Dola v Kolpski dolini. Sporočite nam vaše izkušnje s piro. Vas pozdravlja Ivan Maršič