Maruša @ 2007-11-22 11:13:43

Cenjeni zdravilec Ivan ! Iz vašega Interneta sem se že zelo veliko naučila. Marsikaj poveste, kar se drugod ne sliši. Nosim že šesti križ, bi pa rada dosegla povprečno starost, ki velja za ženske. Pri hrani še ni vse tako, kakor vi svetujete. Mož je zdrav in ni pripravljen jesti le žitne jedi in zelenjavo.Veliko pa sem pri kuhi že spremenila od kar sledim vašim zapisom na spletu. Ne jemo več ocvrtih jedi, goveje juhe, le malo krompirja in precej zelenjave ter sadja. Pred kratkem sem bilai na zdravniškem pregledu in bila opozorjena, da sem na meji, da postanem sladkorna bolnica. Slišala sem, da se ta možnost lahko zadrži s pravo hrano. Kaj več pa nisem zvedela. V čakalnici mi je znanka povedala, da vi največ veste o tem katera hrana je za starejše, ki ne želijo zboleti in da sami že 40 let niste bili pri zdravniku. Zelo Vam bom hvaležna, če boste napisali kaj naj jem, da ne postanem diabetik.Brala sem, da se sladkorna bolezen širi kot epidemija. Hvala in lep pozdrav ! Maruša iz Kranja

Ivan Maršič @ 2007-11-24 20:25:26

Cenjena gospa Maruša iz Kranja ! Vaše razmišljanje je pravilno. Preden se nas loti kaka bolezen, skušajmo stori vse kar je v naši moči, da jo preprečimo. Sladkorna bolezen se širi kakor, da bi šlo za nalezljivo bolezen. V Sloveniji je že nad poldrugi stotisoč bolnikov . Pravijo, da jih tretjina še ni odkritih. Med diabetiki je vedno več mladih, pa tudi takih s sladkorno 2. Dobro ali slabo hrano merimo z glikemičnim indeksom. Nezdrava in preobilna hrana je glavni vzrok za sladkorno. Vzemimo krompir, ki vsebuje veliko hitro presnovnega škroba. Najemo se krompirja, ki se hitro spremeni v glukozo in trebušna slinavka mora pridati veliko inzulina. Sčasoma oslabi in bolezen je tu. Dokler smo zaužiti krompir uporabili za telesno delo, se ni nabiral v obliki tolšče. Tega pa skoraj ni več. Najbolj škodljiva so živila, ki ima indeks okrog 100. To pa je bel kruh in vsi izdelki iz prečiščene moke, ki jim je dodan še sladkor. Nadalje: pražen krompir in podobna jedila. Priporočam pa stročnice-celo zrnje, vse vrste kosmičev, brokoli, zelenjavo in sadje. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič