Mimi @ 2005-02-10 20:33:03

Spoštovani gospod Maršič! Veliko zanimivih navodil, glede prehrane, sem prebrala na vaši spletni strani. Nekaj tega sem že slišala, nekaj pa je vedno novega. Tudi sama razmišljam podobno in poskušam pripraviti lahek in nikoli ne preobilen obrok, vendar ne vem, kako naj bi se odpovedala domači goveji juhi??? Kavi bi se odpovedala, čeprav ne prav lahkega srca, saj je to edina razvada, ki si jo dovolim. Glede žit pa tudi sama čutim, da jih organizam kliče, rada imam piro in ajdo, nisem pa vedela, da jih je bolje pripravljati brez mleka... Skratka, tipični miselni vzorci, ki veljaju za večino ljudi. Rada bi Vas vprašala naslednje: kje je kakšna zeliščna šola oz. kako dobiš naziv zeliščarja ? Z nabiranjem in pripravo čajev sta se ukvarjali že babica in mama, jaz pa tudi, samo za domačo rabo. Imam nekaj literature, ki jo občasno prebiram, temu bi se rada resneje posvetila. Še to: katere čaje nabirate pri Vas in kje jih lahko dobim na kilogram? Na tržnici nerada nakupujem, ker prodajalk ne poznam in se mi ne sanja, kje vse nabirajo to kar prodajajo. Rada bi pohvalila VAšo zeleno kremo za dihala, jaz sem nanjo žal alergična, ampak vsi ostali v družini jo dobro prenašajo in otroci so ob njej zrasli. Tudi sama se izogibam tabletam in sintetičnim zdravilom, če je le mogoče. Poklic zeliščara se mi zdi tradicionalen, majčkeno skrivnosten in ljudem koristen. Hotela sem se Vam zahvaliti za nasvete in Vaš trud, da bi ljudem dali vsaj nekaj svojega vedenja in izkušenj. Upam, da mi boste na vprašanja lahko odgovorili, do tedaj pa prav prisrčen pozdrav iz Domžal. Mimi iz Domžal

Ivan Maršič @ 2005-02-17 11:34:34

Spoštovana Mimi iz Domžel ! Lepo je, da si želite z zdravilnimi zelišči sebi in bližnjim pomagati do zdravja. Predlagam vam, da si dobite primerno knjigo o zeliščih, predvsem tako, da boste lahko sami spoznavali zdravilne rastline, ki jih boste našli v naravi. Svetoval bi, da si najprej pripravite čaj, ki krepi imunski sistem. Dobro je imeti tudi čaj za druge težave, ki niso tako hude, da je treba k zdravniku.V Ljubljani in verjetno tudi drugod imajo društva zeliščarjev.Koristno se je vključiti. Organizirajo predavanja in strokovne izlete. Vsa zelišča ne bodo veliko pomagala, če najprej ne naredite red pri hrani.To, da je goveja juha v bistvu živalski urin, že dolgo trdim.Vedno bolj tudi potrjujejo tudi zdravniške raziskave.V kosteh in mišicah govedi se odlaga vsa kemija, ki jo je žival pojedla s krmo. Ker se živali premalo gibljejo, so pogosto bolne in zdravijo jih z mnogimi zdravili. Vse to pride s kuhanjem mesa v juho in v vaše telo. Nastane ugodna podlaga, da se naselijo virusi ter bakterije in bolezen je tu. Tega mnenja so tudi že mnogi zdravniki. Torej je vaša odločitev: ali želite biti zdravi, ali bolni ! Kavo opustite in jo nadomestite z zelenim čajem. Sporočite, kako ste uspeli in se še kaj oglasite !