Zala @ 2008-02-26 11:29:19

Gospod Maršič, odločno odklanjate sojino mleko. Ne prenesem, dobim hude prebavne motnje, če jem kravje mleko in sojinega kupujem že nekaj časa. Ali bi lahko sama si naredila mleko iz sojinega zrnja? Ali mogoče veste kako ga pripravljajo. Lepo zahvalo za hiter odgovor. Zala iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2008-03-01 09:57:53

Cenjena gospa Zala, ne bi vam vedel povedati kako pripravljajo sojino mleko. Jaz tega mleka ne priporočam. Nekje sem prebral, da sojino zrnje zmeljejo, močno pregrejejo in ga stiskajo skozi gosta sita. Sojo ne priporočam, ker je uvožena, gensko pridelala in izdelki iz nje niso več zdravi, ker so industrijsko predelani. Tudi ne vidim vzroka, da si tako želite sojino mleko. Če ne presnavljamo kravjega, se mu odpovejmo. Poskusite s fermentiranim mlekom-jogurt, kefir in še bolje s probiotičnim jogurtom, ki si ga lahko sami pripravite. Tako boste dobili dovolj kalcija. Še več ga je v zelenjavi, na primer v ohrovtu ga je trikrat več kakor v mleku. Pred kratkem je bila pri meni ženska srednjih let, ki je redno zaužila veliko sojinega mleka. Na prebavnem traktu je dobila bule in se ne ve, kako jih odstraniti. Sporočite nam, kako uspevate. Vas pozdravlja in želi uspeh Ivan Maršič