spomincica @ 2006-06-14 11:51:38

Spoštovani! Imam vprašanje glede različnih kaš. V zadnjem času ne jem več kruha, testenin, riža in krompirja. Vsake toliko si pripravim kašo, kot prilogo k solatam. Kašo vedno na kratko skuham, ji dodam surovo ali malo dušeno zelenjavo in na koncu solim in dodam kakšno hladno stiskano olje. Meni je tako pripravljena zelo dobra. Vendar pa me zanima, kakšna je razlika med proseno, ajdovo in ječmenovo kašo. In katero bi vi priporočali za nakup. Sama kupujem Drogino, mi je najboljša, vsaj po okusu. Vendar je kaša prej že toplotno obdelana. Ali se dobi tudi tako, ki ne bi bila toplotno obdelana in kako je potem z njeno pripravo? Se jo lahko uživa surovo, samo namočeno? Pa še nekaj - s čim naj se kaše ne bi kombiniralo, zaradi sestave. Veliko vprašanj, zato se vam prav lepo zahvaljujem za odgovor! Lep pozdrav, Mojca

Ivan Maršič @ 2006-06-22 09:06:59

Spoštovani, vse žitne kaše so praviloma zdrave, če jih le pripravljate na način, kot ste ga opisali. Za utrditev zdravja priporočam tudi žitne kosmiče. Najboljši so tisti, ki si jih sami pripravimo. Kupimo si ročni kosmičnik, preskrbimo si bio pridelano žito in kosmiče sproti pripravimo. Manj primerne so kaše, ki so že v naprej toplotno obdelane, tako kot instant moka. Važno je, da jih na hitro prevrete v neslani vodi, umaknite z vročega štedilnika in pokrite pustite stati, da se zmehčajo. Pred jedjo jih zalijete z navadnim mlekom, malo zabelite in malo osolite. Okus izboljšate, če v njih narežete zelenjavo, ki jo imate, ali vam posebej tekne.To storite, ko kašo odstavite od ogna.Narezano čebulo in česen pa je dobro s kašo malo prevreti. Vse kaše so zdrave, glede na posamezne bolezenske težave, pa priporočam tiste, ki imajo največ zdravih učinkovin. Vas pozdravlja Ivan Maršič.