Nika @ 2009-03-24 17:04:27

Spoštovani g. Maršič, na gimnaziji imamo krožek o tem, kako se zdravo prehranjevati. Radi bi Vas posnemali, dolga leta bili zdravi in sposobni za delo. Na zadnjem krožku je ostalo odprto vprašanje: kdaj jesti solato(pred kuhanim obrokom) in s čim jo začiniti. Sedaj je tako, da jemo solato skupaj z mesom in prikuho, največkrat s praženim krompirjem. Ali je to prav? Marsikje že naberejo mlad regrat, ki je prva naravna in brezplačna solata. Kaj naj mu dodamo, da ga bomo lahko jedli: olje, vroč kis s prepraženo slanino,česenj, kuhan fižol... Kako ga Vi pripravite? Vas pozdravlja in se zahvaljuje za odgovor dijakinja Nika.

Ivan Maršič @ 2009-03-27 20:13:33

Cenjeni dijaki na gimnaziji, zaslužite pohvalo, ker imate tudi krožek o zdravi prehrani. Odprto imate vprašanje, kdaj naj jemo solato: pred gl. obrokom, med jedjo ali na koncu. V navadi je, da jo jemo hkrati z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Med ljudmi pa je vedno več takih, ki imajo prebavne motnje(spahovanje, napenjanje, riganje itd). Strokovnjaki, pravimo jim nutricionisti, so želeli odkriti vzroke za te nevšečnosti. Svetujejo, da bi najprej jedli beljakovine(rastlinske in mesne), na to ogljikove hidrate (riž in druge priloge) in šele na koncu solato. Vzrok je v tem, da vsaka od vrst prehrane terja za presnovo ustrezno kislost želodčnega soka. Beljakovine Ph 3,hidrati okrog Ph 7 in zelenjava lužinast sok-Ph nad 7. Če jemo vse to hkrati se sokovi po kislosti med seboj nevtralizirajo in presnova se bistveno upočasni. Jaz solato , ki jo zabelim s hladno stiskanim oljem, česnom, malo soli in jogurtom, pomešam na krožniku s prikuho. To se pomeša tudi v ustih in v želodcu. Dobro prežvečim vsak grižljaj preden ga pogoltnem. Nikakor ne zabelim z ocvrto slanino. Odsvetujem tudi pražen krompir. Pa dober tek vam želi Ivan Maršič.

S.Z. @ 2011-09-01 19:49:33

Strokovnjaki, pravimo jim nutricionisti, so želeli odkriti vzroke za te nevšečnosti. Svetujejo, da bi najprej jedli beljakovine(rastlinske in mesne), na to ogljikove hidrate (riž in druge priloge) in šele na koncu solato.

Pozdravljeni, Kje ste dobili te informacije, knjiga, avtor? Sam sem naletel na drugačne informacije ( http://drbass.com/sequential.html ). Najprej tisto, kar se najhitreje prebavlja (da ne zastaja in gnije/vre). lp, s

mateja00 @ 2012-03-19 15:17:08

Lepo pozdravljeni! Sem malo pozna,pa vseeno,tudi mene je presenetil odgovor g.Maršiča. Moram pa reči, da ga sicer zelo spoštujem in menim da, če bi bilo na svetu več takšnih "neprofitnih" ljudi kot je g.Maršič, bi bil svet veliko lepši, prijaznejši... Iz svojih izkušenj in iz mnogih prebranih knjig bi rekla, da se solata je na začetku obroka. Sploh če so prisotne prebavne težave. Je pa tudi res, da znata biti v času prebavnih težav, surovo sadje in zelenjava zelo obremenilni za prebavila, mislim da so takrat boljša opcija sokovi. Mislim da škroba in beljakovin ni dobro mešati skupaj v obrokih, če že, potem naj prevladuje eno, drugo naj bo dodatek. Recimo k majhni porciji mesa veliko zelenjave in kaki dve žlici dobrih OH. In seveda pri takem obroku je najbolje pojesti solato vnaprej, jo ne mešati s kuhano zelenjavo in ostalim. Drugače pa tudi jaz ne uživam razhudnikov, že kar precej precej let ne jem krompirja, paradižnik zelo redko, če že, ne v kombinaciji s škrobom v obliki omak itd, ampak zgolj v solati s kakšnim mladim sirom, ali parkrat v letu surovega z mesom. Ne uporabljam belega sladkorja, tudi za otroke ne. Imajo pa radi namesto tega surov med, ne mešan s sladkorjem, ali pregret. Ne uživamo homogeniziranih mlečnih izdelkov, največ surove, sem in tja pasterizirano. Pri kuhi ne uporabljam rafiniranih olj. Zgolj ghee in hladno stiskana rastlinska olja, ki jih ne pregrevam. Še bi lahko pisala. Tudi sama nisem imela viroze, gripe, prehlada že celih 14 let, tudi moji otroci še ne antibiotikov ali kakšnih zdravil. Ampak trkam na les...želim, da nam gre tako tudi vnaprej in tudi vam g.Maršič in vsem ljudem, ki se trudijo in želijo narediti nekaj dobrega zase. Po napačnih živilih čutim podobno kot vi g.Maršič. Uganka mi je kokosovo maslo. Tudi jaz čutim po njem bolečine v sklepih, sem pa v dvomih zato, ker hladne maščobe znajo izlužiti iz telesa nesnago, razlike med kopičenjem in pospravljanjem "nesnage" pa menda skoraj ni, baje da zna oboje najprej boleti, kljuvati...ne vem...drugače pa pri bolečinah s sklepi zelo pomaga surov česen, lahko mariniran v olivnem olju, tople limonade že kar na začetku dneva, zeleni sokovi (regratov, koprivni...), rmanov čaj in še kaj... Da ne bom predolga, lep dan želim vsem skupaj, Vijolica

Ivan Maršič @ 2012-03-28 23:03:34

Spoštovana Vijolica! Kaj naj napišem drugega kot hvala za vaše mnenje ob katerem sem vesel, da nas je kar nekaj na tem svetu, ki razmišljamo podobno. Popolnoma se strinjam in tudi večkrat poudarim, da je potrebna raznolika hrana ter da se je potrebno znati opazovati, kako le-ta deluje na zdravje in počutje. Meni dobro dene, če v skuhane žitne kosmiče še v toplo zamešam regrat ali radič. Lep pozdrav!