Gospodinja @ 2007-04-09 11:23:22

G.Maršič, vi odgovarjate na različna vprašanja o povezavi živil z našim zdravjem. Vem, da mnogi, ki kaj damo na svoje zdravje, radi preberemo Vaše nasvete. Ob hiši imamo nekaj vrta. V isti hiši stanuje še snaha z družino.Ponudila sem jih nekaj gredic, da bi pridelala zelenjavo. Sama vsako leto pridelam precej špinače in druge zelenjave ter jagodičevja. Enkrat na teden jemo še vedno lansko-zamrznjeno plitvo. Snaha je odklonila ponujene gredice in povedala, da je dosti ceneje, če sproti v trgovini kupuje zelejavo, pa tudi špinačo. Nekje sem čitala, da je domača zelenjava dosti bolj koristna, kakor tista iz trgovine. Ali bi lahko v številkah navedli raztliko med doma pridelano špinačo in kupleno. Moja snaha ze zelo 'ekzaktna' in sprejema samo konkretne in s tevilkami ter strokovno utemeljene nasvete. Hvala vam za odgovor ! Gospodinja iz Kranja.

Ivan Maršič @ 2007-04-14 08:16:19

Odgovor 'Gospodinji iz Kranja'. ž Prehrana v sedanjem času ima več kvarnih vplivov na zdravje. Pridelana na velikih površinah, ob pomoči agrokemije, daje pridelovalcem visoke pridelke in ti so tudi lepi na vpogled. Koliko pa je v njih še ostankov pesticidov pa ne vemo in ti kvarijo zdravje. Druga velika slabost teh živil pa je v tem, da količinsko ne vsebujejo dovolj vitaminov, rudnin ter zaščitnih sredstev, na primer antioksidantov, kar vse je potrebno za nemoteno delovanje telesa. Tako jemo predvsem tisto, kar ustreza razvajenim okuševalnim brbončicam, celice, ki sestavljajo telesne organe, pa ostajajo neprehranjene. Vse to lahko popravimo z zelenjavo in jagodičevjem, ki ga sami pridelamo. Ker me sprašujete za špinačo, bom navedel podatek iz strokovne knjige M. Montignac 'Jem, torej hujšam', str.131. V 100 gramih sveže špinače je 70 mg vitamina C, če pojemo to špinačo šele po 3 dneh, je v njej že štirikrat manj tega vitamina. Pri zeleni solati pa propadajo vitamini še hitreje. Že v eni uri potem, ko jo poberemo z njive, zgubi polovico vitaminov. Koliko pa po več dneh, ko solata potuje od pridelovalca do uporabnika, pa si lahko mislimo. Na hitro morda res zgleda, da je kupljena zelenjava cenejša od tiste, ki jo sami pridelamo, vendar mi jo kupujemo zaradi njene vsebino in ne zaradi ovojnine, ki jo dobimo. O vsem tem se velja zamisliti in se prav odločiti. Sprejmite lep pozdrav od Ivana Maršiča.