Slavc @ 2011-01-17 19:32:18

Pozdravljeni gospod Maršič. Prosil bi vas za nasvet glede prehrane. Star sem 45 let, popolnoma zdrav in v dobri telesni in psihični kondiciji. Že več let sem vegetarijanec, imam pa težave z napenjanji v trebuhu oziroma z vetrovi. Jem veliko sadja in zelenjave ter žitarice in mlečne izdelke. Od sadja pojem največ banan in agrumov ter jabolk, od zelenjave pa zelene solate, repe, kislega in svežega zelja ter stročnic. Mleka spijem malo, prav tako se izogibam sojinim izdelkom.Kljub izključno vegetarijanski prehrani pa imam zelo močne vetrove, blato pa je precej smrdeče. Težav s prebavo in odvajanjem nimam. Kave, alkohola in gaziranih pijač ne pijem, pač pa zeliščne in zelene čaje. Prosim za vaš nasvet, kaj bi moral pri prehrani spremeniti, da bi glede opisanega bilo bolje. Lepo vas pozdravljam in že naprej hvala za vaš odgovor. Slavc

Ivan Maršič @ 2011-01-23 13:22:50

Spoštovani Slavc! Vesel sem napisanega, ki potrjuje, kar svetujem mnogim. Torej, da je človek zdrav in se dobro počuti ob primerni hrani, ki pomaga premagovati življenjske izzive in obvarovati pred boleznimi. Ko se naučite opazovati reakcije telesa na določeno hrano je rešitev zelo blizu, saj tako sami ugotovite kaj vam ustreza in kaj ne. Kaj torej spremeniti, da se stanje glede napihovanja in vetrov izboljša. Zelenjavo (česen, čebula, korenček, peteršilj), ki je užitna surova, ne kuhajte ampak le naribajte ali narežite ter dodajte že pripravljeni hrani. Kuhana zelenjava napreč napihuje, poleg tega se med kuho uničijo večina zdravju koristnih sestavin. Posledično se zaradi napihovanja le slabo se počutite. Črevesno vretje preprečujeta surova čebula in česen. Tudi prosena kaša ugodno vpliva na črevesno klimo. Od mlečnih izdelkov svetujem le probiotični jogurt, kislo mleko in bolj pusto skuto. Paziti morate tudi na časovne razmike med zaužito hrano. Če se najeste hrane, polne ogljikovih hidratov in pojeste povrh sadje, vas bo napihovalo, zato počakajte vsaj uro, preden se lotite sadnega obroka. Kuhanemu rižu dodajte surovo naribano zelenjavo, npr. korenček pokapljan z olivnim oljem in pretlačen z vilico. Od solat svetujem radič, ki ja najboljši od solat, medtem ko endivja rada napenja in je poleg tega moteča za sklepe. Zelje in ohrovt jejte v manjših količinah, ker zaradi vitamina »K« gosti kri. Torej vaš način prehranjevanja je večinoma vzoren, poskusite narediti nekaj sprememb, ki sem jih opisal in se opazujte. Prepričan sem, da boste uspeli. Ivan Maršič!