Katarina @ 2008-04-02 11:29:03

Spoštovani g. Maršič, sem upokojena medicinska sestra in še sorazmeno mlada ter pri moči. Že, ko sem bila v službo, sem se navduševala za alternativno zdravljenje. Od kar pa redno berem vaš internet, sem vedno bolj prepričana, da je hrana glavni činitelj za dobro zdravje in dolgo življenje. Vaši odgovori so mi zelo všeč, imam le to pripomobo, da so pretežno namenjeni bolnim. Mislim, da bi bilo treba kaj nameniti tudi še zdravim, da bi ti vedeli kako naj si z zdravim prehranjevanjem ohranijo zdravje. V zadnjem letu se mi je nabralo 10 vprašanj in ker bi to bilo preveč naenkrat, bi vam vsak teden poslala po eno vprašanje. V vaših odgovorih pa pričakujem, da poveste svoje dolgoletne izkušnje, ki so pretežno tudi strokovno potrjene. 2. vprašanje bi bilo: navedite živila, ki jih ne priporočate, ker načenjajo naše zdravje. Se vam lepo zahvaljujem in lepo pozdravljam. Katarina

Ivan Maršič @ 2008-04-05 09:48:29

Spoštovana gospa Katarina, pošiljate mi zanimiva vprašanja, tokrat katera živila odsvetujem zdravim, da ne bi zboleli. Na osnovi mojih dolgoletnih izkušenj ne bi priporočil zdravim ljudem, da bi jedli: goveje juhe, mesnih izdelkov, svinske masti, razen Štajerske zaseke, margarine, trajnega mleka, jajc, razen kuhanih, industrijsko predelane hrane, kot so izdelki iz mesa, soje, vina več kot do 2 kozarca na dan ali eno pivo. Ne najejmo se do sitega, ker želodec potrebuje prostor z mletje hrane. Če je prepoln, se povečuje in terja vedno več hrane. Priporočam, da si dobite knjigo angleške zdravnice dr. Mc Keith z naslovom 'Si to, kar ješ' in na straneh od 21 dalje je precej napisanega o hrani, ki nas lahko naredi bolne. Slaba hrana je velikokrat praznik za okuševalne brbončice in težak dan za presnovo. Pričakujem še nova vprašanja, napisali ste, da jih imate deset. V naprej hvala in lep pozdrav od Ivana Maršiča.