Marija iz okolice @ 2005-08-18 10:24:30

Cenjeni gospod Maršič ! Vnukinja mi večkrat prebere kar ste zapisali v Internet. Vem, da odsvetujete pitje prave kave. Sama jo nisem nikoli pila in sem tudi pri sedemdesetih letih še vedno zdrava. Delam na vrtu in pospravljam po hiši. Moti pa me, da starši dovoljujejo 15-letni vnukinji, da skupaj z njimi pije kavo. Zdi se mi, da naskrivaj tudi kadi. Ko sem to staršem omenila, sem dobila odgovor, da ni nobenih dokazov, da bi prava kava komu škodila. Celo nasprotno, da pomaga pri intelektualnem razvoju. Rada bi zvedela za Vaše mnenje, še posebej, ker ste nekje zapisali, da tudi 'Projo' odsvetujete. Sama imam najraje kislo mleko in jogurt, ki si ga sama pripravim iz mleka, ki ga kupim pri sosedu. Jaz se držim Vašega mnenja, da je kava škodljiva in vesela bom, če boste pri tem vstrajali. Marija iz okolice Ljubljane

Ivan Maršič @ 2005-08-23 09:10:10

Spoštovana gospa Marija ! Vesel sem, da nas je vedno več takih, ki smo spoznali, da moramo predvsem sami poskrbeti za svoje zdravje. Sam se trudim to povedati drugim že 40 let. Tako, kot Vi, sem tudi sam živ dokaz, da ves ta čas nisem potreboval zdravnika.Star sem nekaj čez 70 let, pa še vedno delam kakor v najboljših letih. O škodljivosti prave kave za zdravje sem že veliko povedal.Všeč mi je pregovor, ki mi ga je povedal prijatelj, ki ne pije več kave in pravi: 'Prava kava je za človeka kot bič za preutrujenega konja'. Ali res ne znamo več malo predahniti, kadar smo utrujeni? Z zdravstvenega vidika pa nam kofein črpa kalcij iz kosti, zakisa kri, prispeva k žolčnim in ledvičnim kamnom,ogroža nam slinavko. Tudi 'Proja' ni nedolžna.V njej so prežgane beljakovine, ki so nastale pri praženju. Takrat nastaja akrilamid, ki je dokazano rakotvoren. Oglasite se še kaj !

2005-10-04 11:35:38

Spoštovana gospa Marija ! Tako, kot Vi, sem tudi sam živ dokaz, da ves ta čas nisem potreboval zdravnika.Star sem nekaj čez 70 let, pa še vedno delam kakor v najboljših letih. Oglasite se še kaj !

Smem vprašat, kaj delate, da se tako grozno hvalite. Pridite na našo hribovsko kmetijo delat - pa to res delat, pa bomo vidli, če bi se po 70-tih letih tako hvalili. Verjetno še prav nikoli niste delali.

Ivan Maršič @ 2005-10-12 11:01:26

Spoštovani gost je zapisal, da se preveč hvalim s tem, koliko še zmorem delati pri 70- tih letih. Ponujam mu stavo.Tudi on je verjetno toliko star in se preiskusiva kdo bo pri kakem delu dlje vzdržal. Jaz bom jedel le žitno kašo, on pa kar si želi, najbolj močno hrano. Za primer naj povem, da sem moral pred kratkem poslovno na Hvar. Več kakor 500 km , od Škofljice do Splita, sem vzdržema z avtom prevozil v petih urah . Med vožnjo sem pojedel le nekaj jabolčnih krhlov. Čakam na odgovor !