Elizabeta @ 2004-09-15 22:00:20

G. Maršič, slišala sem, da ste proti krompirju. Sama ga jem kdaj pa kdaj, vendar nikoli ocvrtega ali praženega. Pred kratkem pa je bil' Pri brunarici' v bližini Kočevja, mednarodni festival praženega krompirja. Nekaj časa so ga prisotnim tudi zastonj delili. Prisotni so bili tudi znani ljudje iz Ljubljane in od drugod. Del festivala je prenašal tudi lokalni radijo. Znan slovenski glasbenik je v čast praženemu krompirju tudi skomponiral himno. Moji domači hočejo, da naj jim tudi jaz večkrat pripravim tako dober krompir. Rada bi zvedela za vaše mnenje. Elizabeta iz Kočevja

Ivan Maršič @ 2004-09-18 22:12:28

Slišal sem za 'festival' praženega krompirja, ki so ga imeli pri Kočevju. Sam krompirja že dolgo ne jem. Na sebi sem že pred desetletji spoznal, da mi ne dene dobro. Pražen krompir pa je še dodatno v breme presnovi. Dokler je človek mlajši in zdrav, tega ne bo takoj zaznal. Za starejše pa ni tako. Krompir ima v sebi veliko škroba in po zaužitju potrebuje veliko inzulina. Trebušna slinavka je preobremenjena in odpoveduje. Postanemo sladkorni bolnik. Pražen krompior pa je prepojen z maščobo in ta se zaradi vroče maščobe spremeni v skorjo. Pogosto pa je tudi preslan. Tako zaužijemo tudi preveč maščobe, ki je zaradi pregretosti rakotvorna. Ker želite svoji družini čimveč zdravja, vam priporočam, da krompir, če že ne gre brez njega, skuhate na sopari in zabelite s hladnim oljem. Želim, da bi uspeli !