Gustel @ 2005-12-05 09:56:30

Cenjeni gospod ! Od kar me je prijatelj opozoril na vaš Internet, tudi sam sproti sledim -vsaj enkrat tedensko, vprašanjem in odgovorom, ki so objavljeni. Zanimivo je. Danes vam bom tudi sam zastavil vprašanje. Moja žena ima zelo krhke kosti. Primanjkuje ji kalcija. Enako se hraniva in če je pomanjkanje kalcija odvisno od hrane, kakor vi pravite, bi rad to popravil. Sprašujem vas kaj naj bi se jedlo v naši kuhinji, da bi žena spet dobila dovolj kalcija, pa da tudi sami ne bi zbolel za osteroporozo. Od kar berem vaše prispevke ne jemo več ocvrtega mesa. Krompir le vsak drug dan.Vsak dan spijeva do dva kapučinija. Ne kadiva. Kaj nama predlagate ? V naprej hvala in se veselim odgovora! Gustel iz Domžal.

Ivan Maršič @ 2005-12-12 11:25:49

Spoštovani Gustel ! Vaša žena naj je več sadja in zelenjave, razen razhudnikov in čimmanj predelane hrane. Poskrbi naj, da ne bo imela zakisano kri, ker poskuša telo to odpraviti in jemlje kalcij iz kosti. Te postanejo krhke, tudi od majhnem padcu se lahko zlomijo in težko zacelijo. Veliko kalcija je v mleku, vendar priporočam samo kislo mleko in jugurt. Tudi pitje prave kave črpa kalcij, kar velja tudi za kapučinij. Če vam je le mogoče, kupujte biološko pridelano hrano pri kateri niso uporabili umetna gnojila in pesticide. Oglasite se še kaj !

Kalcij @ 2006-01-05 10:04:57

Kalcij v krajvjem mleku je neprebavljiv in se nalaga na mehke dele kosti. Samo kozje mleko je za človeka prebavljivo.

Ivan Maršič @ 2006-01-10 11:00:53

Strinjam se, da starejši ne bodo prišli do več kalcija iz kravjega mleka. Mnogi v sebi nimajo encimov, ki so potrebni pri presnovi mleka. Vedno več je tudi alergičnih ne običajno, posebno še trajno mleko.Sam uživam samo kislo mleko in jogurt. Priporočam pa mleko Škofjeloške zadruge, ki ga prodajajo v steklenicah in z imenom 'Polno mleko'.To mleko je samo pasterizirano, ne pa tudi industrijsko predelano-homogenizirano. Veliko kalcija dobimo iz presne zelenjave in sadja.Vedeti pa je treba, da nam pitje kave črpa kalcij iz kosti.